Dienas ziņas

Kuldīgā aizvadītas 2. starptautiskās bočes sacensības

Dienas ziņas

Rekonstruēs Gulbenes pilsētas stadionu

E.Birzniekam-Upītim – 145

Birznieka-Upīša 150. jubilejā viņa dzimtajās mājās viesus sagaida Pastariņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aprīlis ir rakstnieka Ernesta Birznieka-Upīša jubilejas mēnesis. Savos darbos viņš galvenokārt atainojis latviešu zemnieku dzīvi 20. gadsimta sākumā un daudz uzmanības veltījis arī norisēm dabā. Šogad rakstniekam aprit 145. gadskārta.

„Katram manam kaut visīsākajam tēlojumam ir pamatā kāds paša pārdzīvots notikums,” tā par saviem darbiem teicis rakstnieks, tulkotājs, izdevējs un bibliotekārs Ernests jeb īstajā vārdā Ernsts Birznieks-Upītis. Rakstnieks dzimis Tukuma novada „Bisnieku” mājās, kur par viņa audzinātājiem faktiski kļūst visi saimes ļaudis, kas viņu iesauc par Pastarīti. Atzīmējot Birznieka-Upīša 145. jubileju, „Bisnieku” sētā atkal ikvienu atnācēju sagaida Pastariņš.

Skolēni no Tukuma 1. pamatskolas, kas jau 50 piecus gadus nes Birznieka-Upīša vārdu, muzejā ir bieži viesi, un arī jubilejas reizē bērni nav aizmirsuši rakstnieku. „Vismaz vienu reizi gadā noteikti, bet pamatā jau sanāk biežāk. Mēs atbalstām Muzeja nakts pasākumus, līdz ar to maijā esam bieži viesi, pagājušajā gadā piedalījāmies arī talkā un veidojām puķu dobi, lasījām skābenes un tējas,” saka sākumskolas skolotāja Tamāra Balode.

Lai gan Ernests Birznieks-Upītis vairs nav bērnu un jauniešu populārāko rakstnieku vidū, „Pastariņa dienasgrāmata”, kas vēsta par bērnībā pavadīto laiku „Bisniekos”, un „Nīnas pasaciņas”, kuru uzdevums ir iepazīstināt bērnus ar dabu, joprojām ir labi zināmi.

Rakstnieka vārdu un popularitāti Birzniekam-Upītim dod 1900. gadā iznākusī  grāmata „Upīša stāsti”, kurā populārākie ir „Pelēkā akmens stāsti”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti