Panorāma

Mančestrā nolaupa latvieti

Panorāma

"Liepājas metalurgu" pārdos Krievijas miljonāram vai ukraiņiem

Birkerts: nešaubījos, ka ēku pabeigs

Birkerts: Gaismas pilij nodevos ar sirdi un dvēseli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Tā ir ēka, pie kuras esmu strādājis visilgāk. Un tā ir ēka manai dzimtenei," - tā par jaunuzcelto Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēku saka tās autors, arhitekts Gunārs Birkerts.

Birkerts atzīst, ka vairāk nekā 20 gadu garumā brīžiem bijis vienīgais, kurš joprojām ticējis, ka Gaismas pils tiks pabeigta, un par rezultātu ir gandarīts. Lai gan ēkas projekts gadu gaitā piedzīvojis dažādas pārmaiņas un tā tapusi divas vai pat trīs reizes ilgāk nekā parasti, rezultāts atbilstot pirms 20 gadiem izsapņotajam.

Par ēkai veltīto kritiku Birkerts teic: kritika ir daļa no profesijas, un to piedzīvo katra jauna ēka, kamēr iedzīvojas pilsētas kontekstā. Viņa bagātajā mūžā Gaismas pils ieņem ļoti svarīgu vietu, atzīst arhitekts.  

„Tiešām ir ļoti labi! Es pēdējo reizi ēku redzēju, kad vēl nebija ieliktas koka grīdas. Tagad iekšējā apdare ir pilnīga, un var dabūt to telpisko sajūtu, un tā ir ļoti silta. Attiecībā uz darbu - ir ļoti labi nostrādāts," uzsver Birkerts. "Tā kā viss ir perfekti."

Tā ir ēka, pie kuras visilgāk esmu strādājis," turpina arhitekts. "Tā ir ēka, kurai esmu nodevies ar sirdi un dvēseli, jo tas nav tikai pasūtījums. Tā ir ēka Latvijai, manai dzimtenei, kur dzimuši un auguši arī mani vecāki. Tas ir tāds nacionāls gods, ka es to varēju darīt, un tas dod man stiprumu. Tas ir tas galvenais." 

Kā iepriekš vēstīts, Birkerts jaunās LNB ēkas arhitektonisko koncepciju sāka izstrādāt 1989.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti