Kultūras rondo

Jauni vaibsti Jāņa Ezeriņa portretējumā Andra Akmentiņa romānā “Meklējot Ezeriņu”

Kultūras rondo

Rīgas Biržā skatītājus gaida starptautiskā mākslas izstāde "Stikla balss. Sadarbība"

Biļešu kompensācija un atbalsts radošām personām dīkstāves laikā

«Biļešu servisa» pieredze: Pasākumu rīkotāji atcelto norišu biļešu kompensācijas programmu izmanto kūtri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 22. janvāra kultūras pasākumu rīkotāji aicināti pieteikties atcelto pasākumu biļešu maksas kompensācijai. Pirmais Valsts kultūrkapitāla fonda administrētais kompensācijas posms noslēgsies 12. februārī. Pēc "Biļešu servisa" pārstāvja novērojumiem, līdz šim atbalstam piesakās salīdzinoši maz. Iespējams, ka daudzi kultūras norišu rīkotāji izvēlas pasākumus pārcelt, nevis atcelt. Lai pretendētu uz kompensāciju, pasākuma rīkotājiem vispirms pašiem jāatmaksā skatītājiem biļešu nauda. 

Covid-19 pandēmijas laikā radītas papildus programmas radošu personu un pasākumu rīkotāju atbalstam. Arī šo programmu administrēšanu Kultūras ministrija uzdevusi Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF). Viena no programmām, kas radusies pēc nozares pieprasījuma un nupat kļuvusi reāli pieejama, ir "Kultūras pasākumu rīkotāju biļešu kompensācija”. VKKF direktors Edgars Vērpe Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta, ka kompensācijai iespējams pieteikties trīs posmos. Pirmais no posmiem noslēgsies 12. februārī, bet nākamais tiks uzsākts 8. martā. 

"Biļešu servisa” projektu vadītāja Riharda Feldmaņa pieredzē biļešu kompensācijas programma tiek izmantota ļoti kūtri: “Mēs visiem saviem klientiem – pasākumu rīkotājiem – esam izsūtījuši atgādinājumu par iespēju pretendēt uz atbalstu. Par šo jautājumu esam komunicējuši tikai ar trīs līdz pieciem klientiem. Man zināms tikai par vienu gadījumu, kad klients apņēmies pieteikties šai kompensācijai un gatavo dokumentus, lai to tiešām izdarītu. Pagaidām nekādas atskaites vai rēķini, vai citi dokumenti, kas nepieciešami, lai atbalstam pieteiktos, nav pieprasīti.”

Feldmanis pieļauj, ka zemā interese saistīta ar to, ka pasākuma rīkotājiem no savas puses vispirms jāsedz biļešu nauda un tikai tad iespējams pieteikties kompensācijai.

Iespējams, ka daudziem pasākumu rīkotājiem nav tādas naudas, jo vai nu tā vēl atrodas biļešu servisa rīcībā, vai arī jau ir izmantota, sedzot ar pasākumu saistītas izmaksas (sagatavošanas procesā). Formulējot īsāk – iespējams, pasākumu rīkotājiem nav brīvu līdzekļu.  

Savukārt VKKF direktors Edgars Vērpe pieļauj, ka

daudzi pasākuma rīkotāji vienkārši izvēlējušies pārcelt plānotos pasākumus, cerot, ka skatītāji būs gatavi nākt arī vēlāk, respektīvi, kad ierobežojumi tiks atcelti.

Vērpem zināms, ka vairāki VKKF atbalstīti pasākumi pārcelti uz vasaru un rudeni. Katrā ziņā apsvērumus, kāpēc kultūras norišu rīkotāji izvēlas atcelt vai pārcelt pasākumus, ir grūti komentēt. 

Tuvākajā laikā gaidāmas arī citas VKKF atbalsta programmas gan pašnodarbinātām personām, gan juridiskām personām, kuru darbību ietekmējusi Covid-19 pandēmija. Bez darbības pārtraukuma noris arī ierastie, regulārie VKKF atbalsta konkursi. Jebkuru neskaidrību gadījumā Edgars Vērpe aicina sazināties ar konkrētās programmas kuratoru. Vairāk informācijas VKKF mājas lapā

KONTEKSTS:

Valdība 2020. gada 1. decembrī lēma atbalstīt Kultūras ministrijas izstrādāto priekšlikumu – visiem publisko pasākumu organizatoriem, tostarp kultūras, neatkarīgi no to juridiskā statusa kompensēt 80% biļešu vērtības par pasākumiem, kuru norise Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas laikā atcelta un biļešu nauda atmaksāta skatītājiem.

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) administrētā atbalsta programma “Kultūras pasākumu rīkotāju biļešu kompensācija”  ir izveidota, lai mazinātu Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku ietekmi uz kultūras nozari.

Lai saņemtu atbalstu, atceltā pasākuma rīkotājam jāiesniedz darījumu apliecinoši dokumenti, kas pierāda naudas atmaksu skatītājiem.

Kompensācijas pieprasījumi, tiek pieņemti sekojošos termiņos un kārtībā – no 2021.gada 22. janvāra līdz 2021. gada 12. februārim pulksten 12.00; no 8.marta līdz 2021. gada 19.marta pulksten 12.00 un no 10. maija līdz 21. maija pulksten 12:00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti