Bijušajā bankas ēkā plāno ierīkot Liepājas teātra Mazo zāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai gan Liepājas teātris joprojām ir vienīgais profesionālais teātris Latvijā, kas no valsts  nav saņēmis kompensāciju par ārkārtas situācijas laiku un līdz ar to – nav pārliecības par teātra turpmāko pastāvēšanu, šonedēļ tā kolektīvs sapulcējās, lai apskatītu bijušo Latvijas Bankas filiāles ēku, ko paredzēts nodot teātra rīcībā. Pašvaldība tur vēlas izveidot teātra Mazo zāli.

Šonedēļ Liepājas teātra kolektīvs sapulcējās uz ikgadējo jaunās sezonas sākuma kopbildi, kurā centās smaidīt, lai gan no valsts gaidītā kompensācija par zaudējumiem ārkārtas situācijas laikā vēl nav saņemta, un līdz ar to teātra nākotne joprojām ir neskaidra. Kultūras ministrija kompensāciju par ārkārtas situācijas laiku teātrim neizmaksāja, jo tas juridiski ir nevis valsts, bet gan pašvaldības iestāde. Sarunas par šo jautājumu vēl turpinās.

Kolektīvs cenšas nezaudēt optimismu un piesardzīgi ieskicē darba plānus  jaunās sezonas sākumam, tostarp arī aktieru koncertus teātrim pretī esošās ēkas pagalmā. Šajā ēkā vēl pērn atradās tagad slēgtā Latvijas Bankas filiāle, un šī gada sākumā pašvaldība vēsturisko namu no valsts saņēma dāvinājumā. Ir iecere līdz 2021. gada beigām ēkā ierīkot teātra Mazo zāli. Šobrīd Mazā zāle iekārtota koncertzālē “Lielais dzintars”, taču bankas ēkā teātrim būtu ērtāk. Tiesa, tā vēl jāpielāgo teātra vajadzībām.

“Tur ir necauršaujami stikli, biezas sienas, seifi. Bet mēs atgriezīsimies pie vēsturiskās mājas – ar arkām, bez stingriem dzelzs slietņiem,” pastāstīja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Konkrēta summa ēkas pielāgošanai mākslas vajadzībām gan vēl nav skaidra, tāpat rodas jautājums, kur teātris un pašvaldība ņems līdzekļus, ja šobrīd tiek publiski runāts par iespējamu teātra darbības pārtraukšanu finanšu trūkuma dēļ.

“Sarunas par ēkas pārņemšanu sākām jau pagājušajā gadā, kad vēl nebija nojausmas par īpašo situāciju, kāda valstī izveidosies. Jebkurā lielā projektā izmantojam visas iespējas piesaistīt finansējumu no Eiropas fondiem. Arī valsts izsludinājusi iespēju saņemt finansējumu augstas gatavības projektiem,” skaidroja Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks kultūras un sporta jautājumos Atis Deksnis.

Teātra vadība uzskata, ka Mazā zāle – kā vēl viena skatuve – ir un būs ļoti vajadzīga, tomēr šobrīd no esošās Mazās zāles uz lielo skatuvi plānots pārnest mazās formas iestudējumu “Mališ”, kura pirmizrāde paredzēta septembrī. Iemesls – Lielajā zālē, ievērojot noteiktos ierobežojumus, varēs sasēdināt vairāk skatītāju un gūt vairāk ieņēmumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti