Kultūras ziņas

Pabeigta filmas "Ūdens garša" filmēšana

Kultūras ziņas

Laikmetīgās dejas performances Rīgā

Rīt apbalvos izcilākos muzeju sasniegumus

Bez nominācijām, ar jauniem kritērijiem – Muzeju biedrības Gada balvai šogad virkne jauninājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atteikšanās no nomināciju kategorijām, mainīts balvas dizains un pirmo reizi – galvenā balva vienam uzvarētājam. Latvijas Muzeju biedrības (LMB) ikgadējais Gada balvas konkurss šoreiz notiek ar virkni jauninājumu. Izcilākos muzeju sasniegumus, kas tapuši jau sarežģītajos pandēmijas laikos, noskaidros un apbalvos 28. jūlijā Cēsu Vēstures un mākslas muzejā.

Lai arī muzejiem pandēmija sarūpēja ne vienu vien neiespējamās misijas cienīgu izaicinājumu un ar muzeju bagātībām nācās interesentus iepazīstināt, iestādes durvīm esot fiziski ciet, tomēr balvai pieteikto projektu skaits nav mazs – 51. 

LMB Gada balvas žūrijas pārstāve Inga Surgunte stāsta: “Šis laiks, šī nelielā pauze iedeva tādu skaidrāku apjausmu muzejiem par savu misiju, auditoriju, jo bija laiks par to padomāt.

šogad LMB ir mainījusi nolikumu un vērtēšanas kritērijus un tajos ir iekļauts gan ilgtspējības aspekts, gan sociālā atbildība, un tie ir tādi jauni, mūsdienīgi kritēriji, kas ir ņemti vērā šajā vērtēšanā.

Es domāju, ka mūsu muzeji ir arī ļoti godprātīgi reaģējuši uz jauno situāciju, kurā mēs nonācām pandēmijas dēļ.”

Muzeju biedrība nolēmusi atteikties no nominantu dalīšanas kategorijās, un šogad pirmo reizi balvai izvirzīti 12 pretendenti, kas sacenšas par vienu galveno balvu. LMB priekšsēdētāja, LMB Gada balvas darba grupas vadītāja Zane Grīnvalde skaidro: “Vērtējot nominācijās, savā ziņā ir ļoti viegli, jo katrs projekts tiek iesniegts nominācijās, sākotnēji tās bija 12, pagājušajā gadā 5, lai mēs jau pieradinātu muzeju speciālistus, ka būs viena galvenā balva. Un mūsu mērķis bija izvirzīt 12 ļoti labus projektus no visiem, un no tiem 12 izcelt vislabāko, un es domāju, ka jebkurš muzejs vēlas paskatīties, kurš ir tas īpašais, no kura var mācīties, pie kura var doties pieredzes apmaiņā.”

“Tās ir gan izstādes, gan ekspozīcija, piemēram, Jēkabpils vēstures muzejs piedāvāja jaunatklāto ekspozīciju Krustpils pilī, uz kuru mēs joprojām varam doties, Imanta Ziedoņa muzejs vienmēr izceļas ar kaut ko ļoti oriģinālu, kaut ko savādāku, tā ir multimediālā izstāde “Kur zeme tā”. Savukārt Olaines muzejs piedāvā projektu, uz kuru var doties jebkurā laikā, neatkarīgi no tā, vai muzejs ir ciet vai vaļā, iziet Pirmā pasaules kara maršruta taku. To pašu varam darīt, arī aizbraucot uz Limbažiem, apskatot vēsturisko kiosku, kas ir ļoti skaisti restaurēts vēsturiskajā centrā. Noteikti Latvijas Dzelzceļa muzejs ir varbūt mazliet atšķirīgāks, jo viņi piedāvā pētījumu – kā dzīvojuši un mīlējuši dzelzceļnieki,” balvai nominētos sasniegumus ieskicē Grīnvalde.

Līdzās galvenajai balvai tiks izcelts arī viens projekts nominācijā “Pamanīts”, un viens projekts saņems īpašu atzinību par projekta radīšanu pandēmijas apstākļos. Savu simpātiju apbalvos arī igauņu izstāžu dizaina un ražošanas uzņēmums "Motor”. Apbalvošanas ceremonija norisināsies Cēsu Vēstures un mākslas muzejā, kura izstāde “Laika liecinieki. Cēsu Vēstures un mākslas muzejam 95” arī atrodama balvas pretendentu sarakstā.

Žūrijas pārstāve Inga Surgunte atzīmē: “Tas varbūt simbolizē arī vienu tendenci, kas ir notikusi muzeju jomā pandēmijas laikā, un tā ir – ārtelpas nozīmīguma pastiprināšanās, jo mēs redzējām, ka muzeji laikā, kad iekštelpu ekspozīcijas bija ciet, nevarēja uzņemt apmeklētājus, vinnēja tie muzeji, kuriem bija āra ekspozīcija vai ārtelpa un Cēsu muzejs ir viena no tādām vietām, kas varēja uzņemt apmeklētājus arī savā dārzā, parkā. Bet mēs to redzam arī Dabas muzeja darbībā, Olaines muzejā, kas ir divi citi nominanti.”

Izcilāko muzeju sasniegumu godināšana paredzēta šaurā lokā – klātesot tikai žūrijai un nominantiem un iztiekot arī bez tiešraižu kamerām.

''LMB Gada balvas 2021'' nominanti:

  • Jēkabpils Vēstures muzejs. Jēkabpils pilsētas vēstures ekspozīcija
  • Latvijas Nacionālais dabas muzejs. Muzeja pakalpojumu attālināta sniegšana un ārpus muzeja pieejamība
  • Imanta Ziedoņa muzejs. Multimediāla izstāde “Kur zeme tā”
  • Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs. Pētījums “Kā dzelzceļnieki dzīvojuši, strādājuši un mīlējuši Jelgavā”
  • Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Labsajūtas mēnesis muzejā
  • Olaines Vēstures un mākslas muzejs. Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršruts – otrā kārta
  • Tukuma muzejs. Anša Lerha-Puškaiša grāmatas “Pasakas par putniem” sagatavošana un izdošana
  • Limbažu muzejs. Vides objekta “Centra kiosks” rekonstrukcija
  • Latgales Kultūrvēstures muzejs. Izstāde “Arvīds Egle. Klusais pieskāriens”
  • Mākslas muzejs “Rīgas Birža”. Izglītības programma “Nospēlē muzeju!”
  • Rīgas Motormuzejs. Izstāde “Garāža”
  • Cēsu Vēstures un mākslas muzejs. Izstāde “Laika liecinieki. Cēsu Vēstures un mākslas muzejam 95”
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti