Beļģu konservatorijas profesors sācis protesta akciju pret plānu pārbūvēt baznīcu par lielveikalu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Beļģijas pilsētā Gentē 150 gadus seno Svētās Annas baznīcu plānots pārveidot par lielveikalu. Vēsturisko un sakrālo vērtību aizstāvjos tas rada nedalītu sašutumu. Krievu izcelsmes vijolnieks, kurš Beļģijā dzīvo jau kopš deviņdesmitajiem gadiem, sācis protesta akciju pret pilsētas pašvaldības un uzņēmēju ieceri. 

Projekts, kas paredz Svētās Annas baznīcu Beļģijas pilsētā Gentē pārveidot par lielveikalu, uzvarēja šīs pilsētas pašvaldības rīkotajā konkursā par baznīcas rekonstrukciju. Kādreizējā dievnama pārtapšanai par vienu no beļģu lielveikalu tīkla “Delheze” tirdzniecības centriem savu svētību devis arī Gentes bīskaps.

Taču ilggadējs Gentes iedzīvotājs, krievu izcelsmes vijolnieks Mihails Bezverhnijs  ar šo ieceri nespēj samierināties un šodien sniedza protesta koncertu pie baznīcas. 
“Šāds lēmums ir apkaunojošs, man tas šķiet neiespējami, amorāli, antireliģiski, antikulturāli un vienkārši muļķīgi. Ierīkot lielveikalu baznīcā ir pretdabiski!” komentēja vijolnieks. 

Bezverhnijs  no Krievijas uz Beļģiju emigrēja pirms gandrīz 30 gadiem. Viņš ir daudzu starptautisku, prestižu konkursu laureāts, tostarp 1976. gada  Karalienes Elizabetes konkursa uzvarētājs. Ilggadējais Gentes konservatorijas profesors cer, ka projekta virzītāji pārvērtēs savu lēmumu un baznīcu atstās kultūras aktivitātēm.  

“Ar baznīcu noteikti kaut kas ir jādara, bet šeit nedrīkst ielaist ne “Delheze”, ne “Lidl”, ne kādus citus tirgotājus. Ja šo namu atdos kultūrai, esmu ar mieru šeit uzstāties, kad vien nepieciešams,” skaidroja vijolnieks.  

Pirms 150 gadiem celtā baznīca ir Gentes pilsētas aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. To projektējuši Beļģijā ievērojami neorenesanses un neoklasicisma arhitekti. Dievnama pirmā stāva platība ir  2 tūkstoši kvadrātmetru.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti