Beitnere kritizē NA par uzbrukumu operai; Liepiņš izteikumus dēvē par histēriskiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere kritizē Nacionālo apvienību (NA) par uzbrukumu Latvijas Nacionālajai operai (LNO), savukārt jaunais LNO vadītājs Zigmars Liepiņš viņas izteikumus nodēvēja par histēriskiem. Asas diskusijas Beitneres un Liepiņa starpā izvērsās Latvijas Televīzijas raidījumā „100g kultūras".

„Es gribētu paust vienas sabiedrības [daļas] viedokli, kas grib vērtēt politisku iejaukšanos mākslas dzīvē. Un es uzskatu, ka Nacionālā apvienība ir iešāvusi nopietni un abās kājās, jo tāds uzbrukums Nacionālajai operai... Man bija šoks par taktiskajiem gājieniem – par mēģinājumiem izdzīt Saeimā likumu, kas operu padara par SIA [..] Nacionālās apvienības ministri, kas šo procesu noveda līdz galam ar Žagara atstādināšanu no direktora amata, sarīdīja sabiedrību tik ļoti dziļi un nopietni, faktiski ievirzīja procesu kultūras elitārisma likvidēšanai. Tas ir ļoti liels nodarījums mūsu nācijai, mūsu nācijas kultūrai," uzsvēra socioloģe.

Viņa atgādināja, ka arī pasaulē pazīstamais diriģents Karels Marks Šišons pameta Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskā vadītāja amatu NA kultūras ministrs Žanetas Jaunzemes-Grendes laikā.

„Tie ir ļoti nopietni uzbrukumi, un mēs faktiski paliekam kā cariskā Krievijā – maztautas līmenī," piebilda Beitnere, norādot, ka pēc Žagara atstādināšanas ir dzirdēta tikai zaimošana, nevis atzinība bijušajam LNO vadītājam.

Savukārt Liepiņš Beitneres sacīto nodēvēja par histērisku uzbrukumu: „Jūs iedomājaties, ka es nākšu uz jūsu histērisko uzbrukumu ar papīriem, ko veic audits, nākšu ar gada plāniem, kas ir sastādīti tādi, ko mēs nevaram maksāt un ar honorāriem, ko man nav tiesību izpaust. Ticiet man, jūs gada laikā nenopelniet tik daudz, cik viens ārzemju režisors saņem šeit par vienas izrādes taisīšanu. Tas ir absurds," uz socioloģes teikto asi reaģēja Liepiņš.

Liepiņš arī norādīja, ka LNO finansiālais stāvoklis ir „tiešām slikts", taču konkrētas summas atteicās nosaukt. Par akūtāko problēmu LNO jaunais vadītājs nosauca koplīgumā ietverto algu palielinājumu par 15% no nākamā gada.

Jau vēstīts, ka līdzšinējais LNO direktors un valdes loceklis Andrejs Žagars no 11.septembra ir atbrīvots no amata, jo bija zaudējis Jaunzemes-Grendes uzticību. Šāds lēmums maksāja amatu pašai Jaunzemei-Grendei. Premjerministrs Valdis Dombrovskis 16.septembrī parakstīja rīkojumu par kultūras ministres atbrīvošanu no amata.

Savukārt novembra sākumā par jauno LNO valdes priekšsēdētāju tika apstiprināts komponists Zigmars Liepiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti