Kultūra

Šī nedēļa muzeju zīmē

Kultūra

«Kurbads. Ķēves dēls» - specefekti, laikmetīgā deja un metālmūzika

Garīdznieks-iluzionists un citas Baznīcu nakts norises

Baznīcu naktī trikus rādīs garīdznieks-iluzionists

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Piektdienas, 2.jūnija, jau ceturtajā Baznīcu naktī visā Latvijā notiks gan tradicionāli, gan ne tik tradicionāli pasākumi, piemēram, Daugavgrīvas Baltajā baznīcā būs iespēja tikties ar kristīgajiem motociklistiem un garīdznieku-iluzionistu. Kopumā Baznīcu naktī varēs  iepazīt 190 dievnamus, no tiem 40 baznīcas pasākumā piedalīsies pirmo reizi.

Baptistu garīdznieks, Bruņoto spēku kapelāns Zigmārs Atvars Latvijas Radio ierodas tērpies krekliņā ar Kristīgo motociklistu asociācijas simboliku un pirmais darbs – uzdāvina Bībeli baikeriem. Izdevums šogad nācis klajā, un līdzās Jaunajai Derībai tajā iekļauta vēl cita tieši kristīgajiem motociklistiem būtiska informācija.

„Otrajā daļā motociklisti apraksta savu dzīvi pie Dieva, kāpēc viņi sākuši ticēt, un katram tas dzīvesstāsts ir pavisam savādāks. Trešā daļa ietver lūgšanas par dažādām tēmām, bet ceturtā ir Eiropas dažādu kristīgo motogrupu kontakti,” stāsta Atvars.

Pats Zigmārs Atvars pārstāv Kristīgo motociklistu asociāciju, tā pirms 40 gadiem dibināta Amerikā, pastāv 37 valstīs un jau deviņus gadus arī Latvijā. To veido dažādu konfesiju kristieši, kuriem kā motobraucējiem ir gan katram savi atšķirīgi, gan arī kopīgi mērķi un izpausmes.

„Mēs katrs ejam uz savu baznīcu un nesakām otram, uz kuru baznīcu viņam ir jāiet, jo tā ir katra personiskā izvēle. Kopīgi mēs lasām Bībeli, lūdzam. Katram no mums ir atšķirīgs mērķis, lai brauktu, un arī motocikls attiecīgi atšķiras, lai varētu šo mērķi īstenot.

Es pašreiz braucu ar “Harley Davidson” motociklu, man mērķis patlaban ir izbaudīt vēja plūsmu, ko ar mašīnu nekad nevar izjust, kā arī, braucot grupā, labs laiks kopā ar draugiem,” stāsta Zigmārs Atvars.

Piedzīvojums – motocikli, ķiveres, taures un vējš – šāds nosaukums dots pasākumam, kas iekļausies Baznīcu naktī un notiks Daugavgrīvas Baltajā evaņģēliski luteriskajā baznīcā. To vadīs Zigmārs Atvars un vēl citi Kristīgo motociklistu asociācijas pārstāvji.

Šim pasākumam sekos vēl viens Baznīcu naktij ne tik ierasts notikums. Proti, līdzās kapelāna darbam Zigmārs Atvars jau vairāk nekā 15 gadus darbojas arī kā iluzionists, un viņš Baznīcu naktī vadīs triku darbnīcu.

Atvars uzver, ka cilvēki bieži vien ilūzijas mākslu mēdz jaukt ar okultismu, bet tur nav nekā kopīga, jo ilūzijas māksla ir tikai maņu apmāns, kam ir fizisks izskaidrojums. „Tātad iluzionisms – es rādu fiziski izskaidrojamus trikus, un pasākumā es arī kādus trikus ar striķiem pamācīšu uztaisīt.”

Interesanti, ka šāds salikums – garīdznieks un iluzionists – nav nekas neparasts, pasaulē pat pastāv kristīgo iluzionistu sadraudzības organizācija. Tāpat arī tā nemaz nav tik jauna lieta – jau 19.gadsimtā pazīstamais katoļu garīdznieks Jānis Bosko sludināšanu savienojis ar triku rādīšanu pavisam dziļi kristīgiem mērķiem.

„Viņš ir darbojies arī ar trūcīgajiem cilvēkiem, ar bāreņiem. Un viņš ir novērojis, ka parastā svētdienā visi iet uz baznīcu, bet tad, kad atbrauc ceļojošais cirks, visi aiziet cirku skatīties. Un viņš samācās trikus un sanākušajiem saka – jūs trikus sanācāt skatīties, baznīcā šodien neesat, bet Dievs jau ir visur, mēs varam Viņu lūgt arī šeit. Un vada lūgšanu,” stāsta Atvars.

Zigmāra Atvara vadītie pasākumi ir tikai viens akcents no plašā šī gada Baznīcu nakts piedāvājuma, jo katrā no 190 Latvijas baznīcām būs sava programma.

„Baznīcu programmās ir iekļauta gan tradicionālā ērģeļmūzika, kormūzika, ekumēniski svētbrīži, gan pavisam radošas izpausmes.

Piemēram, Jaunjelgavas baznīcā šo notikumu papildinās baznīcas dārza svētki ar regeja mūziku. Birkineļu luterāņu baznīcā Daugavpils novadā izveidots tematisks jauniešu teātra uzvedums. Savukārt ātrlasīšanas sacensības senās Bībeles vecajā drukā norisināsies Ogres evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Pirmo reizi notikumā piedalīsies arī komponisti – Mārtiņš Brauns Rīgas Krusta baznīcā un Rihards Zaļupe Rīgas Svētās Trīsvienības evaņģēliski luteriskajā baznīcā,”  stāsta organizatoru pārstāve Inese Knipše.

Baznīcu nakts programmā līdzīgi kā pērn būs iekļautas arī vairākas vienojošas iniciatīvas, piemēram, baznīcu skaņas pulksten 18 un kopīga Tēvreizes lūgšanas pulksten 21.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti