Kultūra

"Tūkstošdeviņsimt" ar Vestardu Šimku - izrāde par pianistu, kurš nekad nenokāpa no kuģa

Kultūra

Gētes institūts sāk īstenot vērienīgu projektu "Tavas atmiņas Latvijas nākotnei"

Baznīcu naktī pamestajā Īles dievnamā būs īpaša programma

Baznīcu naktī pamestajā Īles dievnamā būs īpaša programma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Piektdien, 10.jūnijā, jau trešo reizi Latvijā gaidāmajā pasākumā „Baznīcu nakts” piedalīsies 190 Latvijas baznīcas, kurās no piektdienas vakara līdz pat pusnaktij notiks koncerti, lūgšanas, ekskursijas, radošās darbnīcas, diskusijas un vēl citas aktivitātes.

Viens no ļoti īpašajiem notikumiem – Baznīcu naktī pēc daudzu gadu pārtraukuma apmeklētājiem durvis vērs Īles luterāņu baznīca. Pamesto dievnamu ieskandinās kora „Balsis” multimediāla koncertprogramma, kā arī atjaunotais baznīcas zvans.

Pasākuma Īles baznīcā iniciators ir diriģents Ints Teterovskis.

„Mēs braucām pa Zemgali. Man jau patīk iebraukt mazos ciemos, pilsētiņās vienkārši apskatīties,” saka Teterovskis.

Viņš ar draugiem regulāri dodas spontānos braucienos pa Latviju, neko iepriekš neplānojot, bet baudot un iepazīstot nejauši ceļā ieraudzīto. Tā viņš atklājis arī Īles luterāņu baznīcu. „Un piebraucam un skatāmies – tur tā baznīca – tāda pelēcīga, noplukusi diezgan, var redzēt, ka netiek lietota. Piestājam, pieejam klāt, paveram durvis, un tās vienkārši atveras. Redzam, ka tur iekšā izārdītas krāsnis, grīda lielākoties ir saglabājusies, griesti ne visur. Un pilnīgi tā sajūta tāda fantastiska. Kaut kāda tāda nesaprotama, bet laba,” piedzīvoto atminas Teterovskis.

Šajā brīdī viņš sapratis, ka Īles baznīca ir īstā vieta, ko viņš kopā ar savu kori „Balsis” vēlas atklāt arī citiem Baznīcu naktī, un ar Intam raksturīgo dedzību – viņš nekavējoties zvanījis gan Auces un Īles kultūras dzīves veidotājiem, gan Baznīcu nakts rīkotājiem.

Un tā nu šonedēļ – Baznīcu naktī – ikviens tiek aicināts paviesoties Īles baznīcā, kas apmeklētājiem nav bijusi pieejama kopš Otrā pasaules kara. Ints ar savu ideju aizrāvis arī vietējos cilvēkus, kuri cītīgi strādā pie baznīcas sakopšanas un tādējādi arī paši it kā no jauna atklāj sen novārtā pamesto dievnamu.

„Man jāsāk ar to, ka es esmu nodzīvojusi 35 gadus Īlē, visu savu mūžu, un mūžā nebiju spērusi tur kāju. Jo tā baznīca ir stāvējusi aizslēgta kopš kādiem  pagājušā gadsimta 60., 70. gadiem, un vienmēr mums ir bijusi tāda bijība, tā kā bailes… Mēs tai baznīcai vispār netuvojāmies. Tā viņa tur arī stāvēja, līdz tam brīdim, kad viņu atklāja Ints Teterovskis!” stāsta notikuma galvenā koordinatore, Īles Tautas nama vadītāja Sintija Liekniņa.

Viņa atzīmē, ka Īlē notikušas jau vairākas baznīcas sakopšanas talkas - sakopta apkārtne, pārstikloti logi, atjaunota grīda, un šobrīd dievnams ir gatavs Baznīcu nakts norisēm.

Baznīcu naktī Īles baznīca būs atvērta no septiņiem vakarā. Astoņos tajā sāks skanēt korāļu dziedājumi Inta Teterovska, Kristīnes Gailītes un ērģelnieka Emīla Rusova sniegumā, deviņos notiks svētbrīdis mācītāja Valda Vircava vadībā, bet desmitos koris „Balsis” piedāvās multimediālu koncertprogrammu, kurā garīgo mūziku papildinās Pētera Brīniņa gaismu spēles un projekcijas uz baznīcas sienām un griestiem. „Programmā viss interesanti sakrīt. Mēs tieši korī esam atjaunojuši vienu no skaistākajām Jāņa Kalniņa dziesmām „Pamestā baznīca” ar Knuta Lesiņa dzeju. Nu pilnīgi tā kā par Īles baznīcu būtu rakstīts,” saka Teterovskis, iepazīstinot arī ar dzejoli:

„Starp nezālēm un puķēm neplūktām
Stāv baznīca bez ērģelēm un Dieva vārda.
Kāds svētī to ar domām nelūgtām
Kam garām traucot kādreiz uzmest skatu kārtu,
Kāds koris apklusis, kāds zvans stāv nezvanīts,
Bet dievlūdzēju liktenis ir piepildīts”.

Koncerta izskaņā tiks iezvanīts baznīcas zvans, kurš jau gadiem ilgi ir klusējis un ar izrautu zvana mēli atradies ārpus baznīcas pie padomju laikā celtām ēkām. Tagad zvans atkal būs baznīcā, atguvis arī savu zvana mēli.

„Tad simboliski mēģināsim iezvanīt arī zvanu, cerams – uz jaunu sākumu,” pauž Teterovskis.

Īles luterāņu baznīca ir tikai viens no 190 Latvijas dievnamiem, kas piedalīsies šī gada Baznīcu naktī. Pasākums notiks piektdienas, 10.jūnija, vakarā, tā orientējošais norises laiks baznīcās būs no sešiem vakarā līdz aptuveni pusnaktij.

Visvairāk dalībnieku šogad būs Kurzemē – 51 baznīca. Savukārt Vidzemē durvis vērs 40 dievnami, Rīgā un Pierīgā – 40, Zemgalē – 21, Sēlijā un Latgalē – pa 14. Vairāk par baznīcām, kas piedalīsies pasākumos. var uzzināt šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti