Baznīcu naktī ieskandinās Rīgas Mārtiņa dievnama lielā pulksteņa zvanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 5.jūnijā, otro gadu norisināsies pasākums "Baznīcu nakts". Tas vērsies plašumā - ja pērn pasākumā piedalījās 40 Rīgas dievnami, tad šogad tās būs jau 145 baznīcas visos Latvijas novados. No piektdienas vakara līdz pat pusnaktij tās visas būs atvērtas, notiks koncerti, ekskursijas, izstādes, aizlūgumi, diskusijas un vēl citas norises. Īpaša Baznīcu nakts šogad būs Rīgas Mārtiņa baznīcai, jo tieši pasākuma laikā pēc aptuveni 20 gadu pārtraukuma tiks ieskandināts baznīcas lielā pulksteņa zvans.

Ar Rīgas Mārtiņa baznīcas draudzes pērminderi Andreju Irbi Latvijas Radio tiekas darbdienas vidū, lai dotos līdzīgā ekskursijā, kāda tā būs Baznīcu naktī.

Ekskursijā ir iespēja iepazīt Mārtiņa baznīcas galveno varoni šī gada pasākumā - tas ir pulkstenis, kam pēc aptuveni 20 gadu klusēšanas atjaunots zvans, un tieši Baznīcu naktī pulksten sešos vakarā atkal varēs dzirdēt tā balsi.

Andrejs Irbe pa visai stāvām koka trepēm ved rādīt telpu, kur atrodas pulksteņa mehānisms. Gaismu ieslēdzot, skatam atklājas varens mehānisms ar sarežģītu zobratu sistēmu un raksturīgo ritmisko skaņu.

"Nu, re! Tagad mēs esam pie pulksteņa. Šis pulkstenis darbojas uz svārsta pamata, svārsts kustās, līdz ar to kustina arī visus pārējos zobratus, tādējādi parādot laiku. Pulkstenis mums tika dāvināts 1895.gadā, to uzdāvināja Jozefs Jakšs, kurš tajā laikā bija viens no sekmīgākajiem uzņēmējiem," stāsta Andrejs Irbe.

Šogad pulkstenim aprit 120.jubileja, tai un arī Baznīcu naktij par godu tas pilnībā atjaunots. "Baznīcu nakts pasākumu mēs arī iesāksim ar to, ka iezvanīsim mūsu pulksteni. Tas ir klusējis ilgi, šajā gadsimtā vēl nav zvanījis. Es pats Pārdaugavā dzīvoju kopš 90.gadiem un arī neesmu to dzirdējis, tā skaņas arī man pašam būs kas jauns," teic Andrejs Irbe.

Tālāk ekskursija ved pa kāpnēm vēl augstāk, kur var aplūkot pašu pulksteņa zvanu - tas atrodas tādā kā mazā tornītī. Kā domā Andrejs, jaunākie draudzes locekļi par tā esamību varbūt pat nemaz nezina.

Viens no ekskursijas pieturas punktiem Baznīcu naktī būs arī ērģeles. "Varēs apskatīties, kā ērģeles darbojas no ārpuses un iekšpuses, uzzināt, kas ir tie mehānismi, kas to visu darbina. To aizsākums sākas ar 1855.gadu. Mēs palēnām veicam ērģeļu restaurāciju šobrīd, mēģinām savākt ziedojumus, jo tas ir dārgs prieks. Vismaz pirmo manuāli mēs esam atjaunojuši, jau var dzirdēt, kas skaņa ir pavisam citādāka," norāda Andrejs Irbe.

Līdzās ekskursijām, vairākiem koncertiem un lūgšanām Baznīcu naktī Rīgas Mārtiņa baznīcā notiks arī diskusijas. "Mums būs vismaz viens diskusiju punkts, kur cilvēki varēs pārdomāt kādu noteiktu kristīgu tematu, parunāta ar draudzes locekļiem, uzzināt viņu viedokli. Arī tādas iespējas būs," atklāj Andrejs Irbe.

Mārtiņa luterāņu baznīca Pārdaugavā ir tikai viena no otrās Baznīcu nakts dalībniecēm. Kopumā pasākumā piedalīsies vairāk nekā 140 dievnami, atšķirībā no pērnā gada - ne tikai Rīgā, bet visos Latvijas novados. Baznīcās notiks ekskursijas, koncerti, aizlūgumi, sarunas ar baznīcas cilvēkiem.

"Piemēram, būs tāda jauka lieta, ka vienkāršā gaisotnē varēs parunāt ar mācītāju. Dažviet tā vienkāršā gaisotne varbūt arī nemaz nebūs tik vienkārša, jo tā būs pie galda tenisa vai dambretes, ko varēs uzspēlēt kopā ar mācītāju. Baznīcu nakts ir plaša - tā piedāvā gan kultūras programmu, gan garīgo programmu, gan sirsnīgas sadraudzības programmu," stāsta viena no pasākuma organizatorēm Sintija Sproģe.

Kā vēstīts, Baznīcu nakts notiks piektdien, 5.jūnijā, un pasākums visās baznīcās sāksies ar zvanu skaņām aptuveni bez desmit minūtēm sešos vakarā un ilgs līdz pusnaktij.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti