Dienas ziņas

Konditorejā sāk izmanot kartupeļus

Dienas ziņas

NBS Ādažu bāze gatava uzņemt iesaucamos

Bauskas novadā izveido kultūrtelpu bez ūdens pieslēguma

Bauskas novadā izveido kultūrvietu bez ūdens pieslēguma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirms mēneša Bauskas novadā durvis vēra kultūrvieta "Mežotnes baznīca". Dievnamā, kura atjaunošanas izmaksas nedaudz pārsniedz miljonu eiro, daļa telpu tiks izīrētas koncertiem un pasākumiem. Taču viesiem nebūs iespējas ne padzerties, ne nomazgāt rokas, jo atjaunotajai ēkai nav ūdens pieslēguma.

Zemgales līdzenumā jau iztālēm pamanāma Mežotnes baznīca, kuras vēsture aizsākusies 16. gadsimtā. Pēc atjaunošanas tā kļuvusi par kultūrvietu ar nosaukumu "Mežotnes baznīca". Tornī izveidota skatu platforma un vēsturiska ekspozīcija, bet baznīcas telpas tiek iznomātas pasākumiem, vien mūsdienīgas komunikācijas, izņemot elektrību, šeit velti meklēt.

16. gadsimtā līdzās baznīcai atradās kungu ēka, un ūdens tika ņemts no blakus esošās akas. Tagad baznīca ir atjaunota, bet ūdens tajā nav ievilkts, un nepieciešamības gadījumā, gluži tāpat kā toreiz, tas jāsmeļ no akas.

Mežotnes pilskalna kompleksa apsaimniekotājs Kristaps Zēbergs skaidro, ka lielajiem banketiem šeit telpas nepiedāvāšot, bet vairāk orientēšoties uz kāzu ceremonijām, izstādēm un koncertiem. "21. gadsimtā ir visādas citas iespējas. Mēs jau varam kaut vai paņemt ūdens aparātu, kurā ir iespējams dabūt gan karstu, gan aukstu ūdeni. Tātad ūdens šāda tipa pasākumos nebūtu problēma," uzsver Zēbergs.

Ūdens nav arī āra tualetē, tāpēc pašreiz izlīdzoties ar mitrajām salvetēm. Arī uzkopšanas darbi baznīcas tornī nenotiks katru dienu un pat ne katru nedēļu. "Telpu tiks mēģināts tīrīt kādas pāris reizes mēnesī, atvedot lielu daudzumu ūdens kaut kādās tvertnēs. Elektrība šeit ir, siltu ūdeni var uzvārīt," skaidro Zēbergs.

Uzrunātie pasākumu organizatori teic, ka ūdens trūkums būšot apgrūtinājums, bet situācija neesot bezcerīga.

Diriģents Ints Teterovskis, kurš kultūrvietā viesojies atklāšanas pasākumā, stāsta, ka vēsturiskajām ēkām tā esot problēma, tomēr ūdens esot vajadzīgs: "Tikko tu gribi vēstures piemineklim taisīt kādu piebūvi, tas piemineklis varbūt arī nedaudz zaudē. Es ļoti ceru, ka tā problēma tiks atrisināta, jo viņiem tā sausā tualete ir netālu, un, ja to varētu apūdeņot un labiekārtot, tad jau viss būtu kārtībā."

Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis (Nacionālā apvienība), kurš, uzsākot projektu, bija priekšstāvis Rundāles novadā, kurā tolaik atradās baznīca, tagad sola meklēt iespēju, kā nodrošināt ūdens pieejamību vismaz labierīcībām: "Nu nav jau tā, ka mēs esam kaut ko aizmirsuši. Mūsu mērķis bija atjaunot baznīcu 1935. gada izskatā, kur, protams, nebija iekšā nekādas komunikācijas, ne apkures, ne ūdensvadi, ne kanalizācijas."

 Vairāk nekā vienu miljonu eiro vērtā Mežotnes baznīcas atjaunošana īstenota divās kārtās. Tornis atjaunots Latvijas–Krievijas pārrobežas projektā, bet baznīcas ēkai toreizējā Rundāles dome ņēmusi aizņēmumu 400 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti