Dienas ziņas

Višķos notiek Latvijas mednieku festivāls

Dienas ziņas

Valmierieši mācās taupīšanas gudrības

Bauskā atklāj pieminekli Vilim Plūdonim

Bauskā atklās pieminekli Vilim Plūdonim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sestdien, 2.augustā, Bauskas novada svētkos Bauskas vecpilsētā, Saules dārzā tiks atklāts piemineklis dzejniekam Vilim Plūdonim.

Kā iepriekš vēstits, šogad 9.martā dzejniekam Vilis Plūdonim apritēja 140. gadskārta, savukārt Bauskas pilsētas svin 405 gadu jubileju. Tam par godu šis gads pilsētā un novadā aizrit dižā Viļa Plūdoņa zīmē, un arī novada svētkiem, kuriem izvēlēta dzejnieka vārsma "Zelts un sidrabs manīm pūrā", cauri vīsies plūdoniskas noskaņas un motīvi.

Piemineklis tapis aptuveni gada laikā. Tā autors ir tēlnieks Ģirts Burvis, kurš jau veidojis vairāk nekā 50 dažādus lielformāta darbus, kas izvietoti visā Latvijā. Ģirta Burvja meta devīze ir "Uz saulaino tāli".

Laikraksta "Bauskas Dzīve" galvenā redaktore Anita Rozentāle pieminekli salīdzina ar Rīgā, Grīziņkalnā novietoto skulpturālo grupu, kas veltīta Augusta Deglava romānam "Rīga". "Kaut kas maķenīt līdzīgs, bet pats autors saka, ka tikai rokraksts ir līdzībās - gan tehnika, gan viss pārējais ir citādāks," saka Anita Rozentāle.

Pieminekļa izgatavošanai izmantoti dažādu metālu sakausējumi, kas saules gaismā radīs interesantu vizuālo efektu.

Piemineklis ir izgatavots no nerūsējošā tērauda, pēc tam termiski īpaši tonēts. Pats tēlnieks saka, ka tāda tehnika pielietota pirmo reizi Latvijā. Piemineklis ir bronzīgi gaišā nokrāsā, saules stari tajā spēlējas un laistās dažādās krāsās. Vispār brīnišķīgi!" uzsver Rozentāle.

Piemineklis atrodas Saules dārzā, gar kura skvēru vijas Plūdoņa vārdā nosauktā iela. "Ir gan Plūdonis ar viņam raksturīgo, tradicionālo platmali, brillēm un spieķi, līdzās ir plāksnes, varam iedomāties, ka tās ir grāmatas lapas. Kā tēlnieks Ģirts Burvis pats teica, uz tām viņš ir izveidojis savu Plūdoņa dzejas izlasi. Uz plāksnēm var lasīt citātus no poēmas "Uz saulaino tāli" un no tās lapas aizlido gulbis, bet no otras lapas, kur ir patriotiskais dzejolis "Tev mūžam dzīvot, Latvija", tai līdzās stāv pats dzejnieks," stāsta "Bauskas Dzīves" galvenā redaktore.

Šis mums patiesībā ir pirmais piemineklis, tālab mēs visi esam ļoti, ļoti priecīgi. Katrs uzrunātais baušķenieks saka, ka pozitīvi ir tas, ka Bauskā vispār ir tapis kāds piemineklis. Īpaši unikāli, ka tas ir tieši Plūdonim - šim absolūti vienreizējam Eiropas līmeņa liroepiķim," norāda Rozentāle.

Šobrīd piemineklis vēl ir aizklāts, tāpēc baušķenieki un pilsētas viesi to redzēt aplūkot vēl nevar. "Tomēr tie, kuri jau ir pamanījušies, saka, ka viņiem patīkot gan proporcijas, kas ir nelielajam Saules dārzam atbilstīgas, gan arī doma un ideja, kas ir ielikta par tāluma un brīvības ilgām. Pilsētnieki patiešām ir sajūsmā par to, ka ir šis piemineklis," uzsver Rozentāle.

Plūdoņa piemineklis izvietots uz dolomīta akmens pamata. "To var tā skaisti un simboliski savilkt kopā, ka viņš stāv uz savas dzimtās zemes dolomīta un ar skatienu pavadīs gulbjus lidojam, raudzīsies nākotnē, pavadīs baušķeniekus, kas nāks lasīt viņa dzeju vai steigsies garām savās gaitās pa Plūdoņa ielu," saka Rozentāle.

Plūdoņa pieminekļa atklāšana būs centrālais Bauskas novada svētku notikums. Bauskas 405 gadu jubilejas svinības norisināsies no 1. līdz 3.augustam. 1.augustā Bauskas Novadpētniecības un mākslas muzejā notiks divu gleznu izstāžu atklāšana. Plkst. 17.30 Bauskas Kultūras centrā tiks atklāta tautas fotostudijas "Bauska" izstāde "Bauskai 405", bet plkst. 18 svētku ieskaņas koncertu sniegs Bauskas novada jauktais koris "Mežotne" kopā ar koklētāju Laimu Jansoni. Bauskas Rātslaukums svētku pirmajā dienā būs atvēlēts jauniešiem, kur plkst. 22 uzstāsies hiphopa mūziķis Gacho.

Viļa Plūdoņa pieminekļa atklāšana Saules dārzā notiks 2.augsutā plkst. 11. Svētki turpināsies ar atrakcijām bērniem, sporta aktivitātēm un koncertiem.

Svētku noslēguma dienā 3.augustā plkst. 10 Bauskas Svētā Gara evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks dievkalpojums un Liepājas zvanu ansambļa "Campanella" koncerts. Plkst. 14 svētku viesi aicināti piedalīties Bauskas pils 571. gadadienai veltītā pasākumā Bauskas pilī, kur notiks paukošanās turnīrs "Ius gladii". Savukārt plkst. 18 Bauskas Pilskalna estrādē  notiks svētku noslēguma koncerts "Ziedu vijas un melodijas" ar Bauskas apriņķa deju kolektīvu, Latvijas tautas deju ansambļu un gruzīnu deju kolektīva piedalīšanos.

Bauskas novada svētku programma pieejama Bauskas kultūras centra mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti