Rīta Panorāma

ES atzīst Turcijas un Ukrainas Covid-19 sertifikātus

Rīta Panorāma

Labējais ekstrēmists apdraud Kapitoliju

Barikāžu muzejā tiks atklāta izstāde "Rīcība. Brīvība. Barikādes nesākās janvārī"

Barikāžu muzejā atklāj izstādi «Rīcība. Brīvība. Barikādes nesākās janvārī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atzīmējot Latvijas neatkarības de iure atjaunošanas 30. gadadienu, Barikāžu muzejā atklāta jauna izstāde “Rīcība. Brīvība. Barikādes nesākās janvārī”. Tā kliedē mītu par to, ka 1991. gada janvāra barikādes bija spontāns masu pasākums valsts objektu aizsardzībai, kas sekoja notikumiem Lietuvā. Taču Tautas frontei bija rīcības plāns, un cilvēki zināja, ko darīt. Izstādes bagātīgais informatīvais materiāls noderēs kā vēstures stunda skolēniem.

Fotogrāfijas un bagātīgs faktu klāsts iezīmē notikumus no 1990. gada 4. maija līdz 1991. gada 21. augustam, kad noslēdzās Atmoda un bija sasniegts barikāžu mērķis – Latvijas valsts atzīšana de iure. Izstādes mērķis ir parādīt barikāžu idejas rašanos, plānošanas un organizēšanas darbus, kā arī cilvēkus, kas bija iesaistīti šajos procesos. Kā skaidro 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības valdes loceklis, Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs no 1990. līdz 1992. gadam, izstādes veidotājs Romualds Ražuks izstādē dienas gaismu ir ieraudzījuši svarīgi dokumenti, kas apliecina, ka barikādes nenotika nejauši, tām gatavojās. Tie ir Tautas frontes lēmumi, tostarp 1991. gada 12. janvāra aicinājums sarīkot manifestāciju 13. janvārī, mudinot pulcēties pie stratēģiski svarīgiem objektiem.

Izstādē pirmo reizi apskatāma fotogrāfija ar Bauskas milicijas darbiniekiem, kuri 1991. gada 20. janvārī  ar ieročiem sargāja iekšlietu ministriju, kad uzbruka PSRS speciālā vienība. Tā bija vienīgā kauja kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Viņi bija astoņi, 3 jau aizsaulē.

Raugoties uz fotogrāfijām, barikāžu dalībnieki nosaka – grūti iedomāties, kas būtu, ja nebūtu bijušas barikādes. Vai maz būtu mūsu valsts?

1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības prezidents, muzeja direktors, izstādes veidotājs Renārs Zaļais uzsver: “21. augusts ir diena, kas jāatzīmē visā Latvijā, jo tad noslēdzas atmodas periods un ir realizēts 1991. gada barikāžu gala mērķis – Latvijas Republikas atzīšana de iure. 1991. gada barikāžu muzejs beidzot ir vēris durvis apmeklētājiem ar jaunu izstādi, kuru īpaši aicinu apmeklēt skolēnus un studentus, grupās, individuāli un ar ģimenēm, lai ērti un vienkopus iepazītu šo atmodas procesu. Muzeju joprojām var izstaigāt arī virtuāli mūsu mājaslapā, bet izstādi varēs apskatīt tikai klātienē. Tādēļ aicinu uz reālu tikšanos!”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

1991. gada barikāžu muzeja darbinieki izstādi veidojuši sadarbībā ar Latvijas Kara muzeju, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļu “Tautas frontes muzejs” un Kuldīgas novada muzeju. Izstādes iekārtojumu veidojuši mākslinieki Vladislavs Rubulis un Vita Jurjāne.

Izstādi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Izstāde “Rīcība. Brīvība. Barikādes nesākās janvārī” būs apskatāma no 2021. gada 21. augusta līdz 2022. gada februārim 1991. gada barikāžu muzejā, Rīgā, Krāmu ielā 3.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti