Balvas «Kilograms kultūras 2018» pasniegšanas ceremonija būs svētki, ko vērts izbaudīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau pēc dažām stundām, 26. februāra vakarā, apbalvošanas ceremonijā uzzināsim Latvijas Radio un Latvijas TV balvas "Kilograms kultūras 2018” ieguvējus. Šie būs svētki, kurus baudīt aicinās arī Latvijas TV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja, “Kilograms kultūras 2018” žūrijas priekšēdētāja Ieva Rozentāle.

“Uz vakaru jāraugās kā uz svētku vakaru. Ir pagājis bagātīgs gads, simtgades gads ar daudz pasākumiem. Unikālākais ir tas, ka mūsu balvā satiekas visu nozaru interesantākie un jaudīgākie cilvēki. Var aktivizēt jauna veida sarunas, diskusijas, izbaudīt to,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atzīst Ieva Rozentāle.

Ceremonijas scenārija autors ir Andris Saulītis. Viņš norāda, ka ceremonija veidota tā, lai katrs skatītājs un klausītājs uzzinātu ko jaunu, un tas saistīts tieši ar priekšnesumiem. Īpaši šai ceremonijai komponists Juris Karlsons veido sava “Antonija#Silmači” mūzikas klavierizvilkumu. Lai piedalītos ceremonijā, Rīgā ieradies pianists Reinis Zariņš.

“Īpaši izceļam kultūrvietas, kas ir jauna nominācija, kur paši iedzīvotāji varēja nominēt jebkuru vietu Latvijā, kura ir īpaša un veido Latvijas kultūrtelpu. Ceremonijas laikā dosimies odisejā pa šīm piecām nominētajām kultūrvietām.

Pabūsim vietās, kur kultūra ikdienā notiek un dzīvo kopīgi ar nozīmīgām lietām, kuras notiek Latvijā ik gadu,” atzīst Andris Saulītis.

Saulītis ir gandarīts, ka nav tikai tradicionālas balvas kategorijas, bet arī “Pārsteigums”, kur var būt kino un instalācija, vai “Notikums” var būt izstāde vai dziesmu svētki.

“Tāpat kā “Kultūrvieta”, sākot no autobusa pieturas, kas pārveidota par mākslas darbu, un “Splendid Palace”. Tad tiešām nesaproti, kurš balsojumā uzvarēs,” bilst Saulītis.

Viņš vērtē, ka “Kilograms kultūras" ir nozīmīga starpdisciplinārā balva, kur satiekas dažādu nozaru pārstāvji, kas varbūt ikdienā nesastopas un varbūt šī sastapšanās mudina veidot jaunus projektus.

Kultūras piedāvājumu aizvadītajā gadā vērtēja 11 cilvēku žūrija, kurā darbojās Latvijas Radio un Latvijas TV pārstāvji. Izraudzītos notikumus interesenti varēja vērtēt divus balsojumos un finālbalsojumā.

“Labi, ka kolēģi pārstāv dažādus medijus un katram sava ievirze un noteikts kultūras lauks, kurā katrs iedziļinās,” uzskata Latvijas Radio kultūras žurnālists, žūrijas loceklis Toms Treibergs. “Man bija tā, ka pa panteona augstākajām kāpnēm tik daudz nestaigāju, meklēju kaut ko mazāku, prom no prožektoru gaismas, par ko būtu vērts stāstīt Radio klausītājiem un piedāvāt kolēģiem, kādu mazāku izstādi, neparastāku teātra projektu.

Žūrijas sapulcēs veidojas patīkamā simbioze – kāds piedāvā kaut ko no grandiozās vai lielās mākslas, kāds atkal mazos projektus.”

Latvijas Radio un LTV gada balvas "Kilograms Kultūras 2018" pasniegšanas ceremonijas tiešraide šovakar Latvijas Radio 1, Latvijas Radio 3 "Klasika" un Latvijas Televīzijā plkst. 21:15.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti