Balva par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūrā piešķirta Marutai Latkovskai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks" par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūrā šogad tiks pasniegta ilggadējai sabiedriski reliģiskā žurnāla "Katōļu Dzeive" redaktorei Marutai Latkovskai.

Svētdien, 22.februārī, Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē notiks latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2014" svinīgā ceremonija, kurā tiks godināts 2014.gada veikums latgaliešu kultūrā 18 nominācijās. Kategorijas "Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā" godu saņems Maruta Latkovska, kura 26 gadus bijusi sabiedriski reliģiskā žurnāla "Katōļu Dzeive" redaktore un aktīva latgaliešu rakstu valodas entuziaste.

Maruta Latkovska dzimusi 1954.gada 3.martā Viļānos kalpotāju Venerandas un Pētera Stafecku ģimenē. Maruta Latkovska atzīst, ka gaišākais ceļš viņas dzīvē ir bijis no Viļāniem uz Ūgreniekiem pie saviem vecvecākiem, tas devis izturību un spēku arī visai turpmākajai dzīvei. Pateicoties Marutas Latkovskas dziļajai saiknei ar vecmāmuļu, veidojusies arī viņas attieksme pret Latgali un latgalisko kā sevišķām, neatkārtojamām vērtībām. Pēc Viļānu vidusskolas beigšanas, Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātes Žurnālistikas nodaļas absolvēšanas un darba žurnāla "Padomju Latvijas Sieviete" lauksaimniecības nodaļā Maruta Latkovska atgriezās Viļānos, kur kādu laiku strādājusi siltumnīcā par agronomi, vēlāk arī tipogrāfijā par korektori.

1988.gadā Marutu Latkovsku uzrunāja priesteris Andrejs Aglonietis, lūdzot piedalīties žurnāla "Katōļu Dzeive" atjaunošanā (pirms tam žurnāls iznāca pirmās Latvijas brīvvalsts laikā no 1926. līdz 1940.gadam). Atjaunotā žurnāla pirmais numurs iznāca 1989.gada pavasarī - tieši pirms Lieldienām. Turpmāk žurnāla "Katōļu Dzeive" paspārnē izdotas arī vairākas grāmatas latgaliski. Visus ilgos gadus žurnāls "Katōļu Dzeive" spējis saglabāt arī latgaliski rakstīto vārdu. Žurnāla lapaspusēs publicēts daudz literāru un publicistikas darbu, kuru vidū Veronikas Tenčas-Goldmanes autobiogrāfiskie stāsti, Valentīnas Celeitānes lauku dzīves tēlojumi, kā arī Ilzes Spergas spožie stāsti, kuri nu izdoti grāmatā "Dzeiveiba".

Latgalē labi pazīstami arī Marutas Latkovskas veidotie radio raidījumi "Volūdys vaicuojums", kuros viņa atklāj valodas nianses un mazzināmo. Jau studiju laikos, apmeklējot Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļu un apgūstot materiālus par Latgales preses vēsturi, Marutai Latkovskai radās interese par Latgales vēsturi un latgaliešu valodu. Viņa uzskata, ka "dzimtā valoda, arī latgaliešu, ir katra cilvēka vienīgā identitāte, vienīgās viņa mājas".

Žurnālam "Katōļu Dzeive" Maruta Latkovska veltījusi 26 savas dzīves gadus, taču šogad nolemts izbeigt tā izdošanu, rakstīšanu latgaliski pavisam nepametot, bet arī vairs necīnoties par žurnāla pastāvēšanu, jo, "lai arī allaž klāt ir bijis Dieva brīnums, laika gaitā mainījušās sabiedrības prioritātes un intereses", norāda Maruta Latkovska. Viņa tomēr tic, ka nākotne ir jaunās paaudzes rokās - nekas nezudīs, bet pastāvēs citādās formās.

"Boņuks 2014" svinīgajā ceremonijā balvu "Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā" Maruta Latkovska saņems no Boņuka "krusttēva", režisora Jāņa Streiča rokām. Simboliski, ka Marutas Latkovskas dzimtā ir arī rakstnieks, vairākkārtējs Krišjāņa Barona prēmijas laureāts, daudzu romānu autors Jānis Klīdzējs, bet Marutas Latkovskas meita Agnese leģendārajā Jāņa Streiča filmā "Cylvāka bārns" spēlē Paulīni.

Vairāk par Marutu Latkovsku var uzzināt Latvijas Radio pirmās programmas raidījuma "Kolnasāta" intervijā.

Kā vēstīts, latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2014" saņēmēji kļūs zināmi svinīgā balvas pasniegšanas ceremonijā svētdien, 22.februārī, plkst. 16 Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti