Baltu vienības dienā - ar skatu uz nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sestdien Lietuvā, Šauļos tiek svinēta Baltu vienības diena. Latvieši un lietuvieši to atzīmē kopš 2000. gada, tādējādi pieminot abu tautu vēsturē nozīmīgo Saules kauju, kā arī akcentējot tautu tuvo radniecību. Šauļos plašā svētku programma ietver starptautisko forumu par sadarbības perspektīvām, abu valstu kopīgo projektu demonstrējumus, kā arī sporta un kultūras pasākumus.

Lietuvas un Latvijas parlamenti Baltu vienības dienas tradīciju aizsāka pirms 13 gadiem. Svinību diena tika pieskaņota nozīmīgam vēsturiskam notikumam - Saules kaujai 1236. gadā, kad žemaiši un zemgaļi kopīgi sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus.

Baltu vienības diena pārmaiņus notiek Latvijā un Lietuvā, un šogad tie ir Šauļi Lietuvā, kur visas dienas garumā notiek aktīvs lietuviešu un latviešu dialogs par visdažādākajām tuvināšanās iespējām, kas arī ir Baltu vienības dienas galvenais mērķis - norāda Lietuvas vēstnieks Latvijā Ričards Degutis:

"Mēs neesam tikai kaimiņi, kas iesaistīti politiskā un ekonomiskā sadarbībā. Mēs esam tautas, kurām ir vienas valodu saknes un līdzīgas kultūras tradīcijas. Ir ļoti labi apzināties, ka mēs neesam tikai trīs miljoni lietuviešu un divi miljoni latviešu, bet patiesībā kopā mēs esam pieci miljoni, un šādi pasākumi nostiprina šo izjūtu."

Jau piecus gadus abas valstis iesaistās Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā, ko finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds, un šodien Šauļos ir iespēja iepazīties ar šīs sadarbības rezultātiem. Programmas sekretariāta vadītāja Antra Jansone stāsta, ka kopīgie projekti tiek īstenoti ekonomikas, zinātnes, kultūras, izglītības un vēl citās jomās, viens no projektiem, piemēram, veicina Lietuvas un Latvijas bērnudārzu sadarbību:

„Bērnudārzi sadarbojas ļoti labi, savstarpēji mācās latviešu un lietuviešu valodu, viens pie otra brauc ciemos un izstrādā kopīgas mācību metodikas. Tas ir tāds pirmais nozīmīgais solis - ja draudzējas bērnībā, tad visdrīzāk šī draudzība turpināsies arī jaunībā un pieaugušo vecumā”.

Jansone zina teikt arī, ka Latvijas un Lietuvas lauksaimnieki īsteno kopīgu projektu par Burgundijas trifeļu audzēšanu abās valstīs:

„Ir veikti pētījumi, kā labāk šīs trifeles audzēt un kādā veidā tās labāk atrast, šim nolūkam izmanto speciāli apmācītus suņus. Šis projekts pašreiz ir tieši ieviešanas stadijā, ir pirmie rezultāti, kas tiks rādīti Šauļos. Droši vien, būs iespēja arī pagaršot”.

Jau vairākus gadus Lietuva un Latvija ir vislielākās importa un eksporta partneres, sadarbība notiek pašvaldību, izglītības, kultūras un vēl citos līmeņos, taču tomēr vēl ļoti daudz pietrūkst, lai varētu runāt par patiešām īstu un ciešu vienotību abu tautu starpā. Kā to veicināt - atbildes tiek meklētas šodien Šauļos notiekošajā forumā par baltisko vienību. „Baltu centra” vadītāja Regīna Kvašīte aicina arī medijus būt daudz aktīvākiem šīs pozitīvās sadarbības veicināšanā.

Šauļos šodien latvieši un lietuvieši vienojas arī kopīgos foto, deju, teātra un mūzikas projektos, Baltu vienības dienai veltītajā koncertā, piemēram, līdztekus muzicēs folkroka grupa „Žalvarinis” un dūdu un bungu grupa „Auļi”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti