Dienas ziņas

Māksliniekam Valdim Bušam velta plenēru un izstādi

Dienas ziņas

Baltijas mākslinieku radītā ""Upe"" skatāma Ogrē

Baltinavā atklāta pirmā Ziemeļlatgales vides instalācija

Baltinavā atklāj pirmo Ziemeļlatgales vides instalāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Baltinavā atklāta vides objektu instalācija, kas saistīta ar dabas stihiju - zemi. Pavisam būs četras  instalācijas, atgādinot arī par uguni, ūdeni un  gaisu. Projekts top piecos Ziemeļlatgales novados, lai apzinātu un saglabātu dabas vērtības, kā arī rosinātu sabiedrībā atbildību pret vidi. 

Zemes stihijai veltītā instalācija Baltinavā ir pirmais vides objekts no pieciem paredzētajiem projektā “Loba doba Zīmeļlatgolā jeb atklāj dabas pētnieku sevī”. Vides objekta autors ir Visvaldis Asaris, kam šis ir otrs nozīmīgākais darbs Latgalē līdztekus Rēzeknē izveidotajam Latgales kongresa piemineklim. Mākslinieks uzsver, ka zemes spēcīgais simbols pašam nozīmē patiešām daudz.

"Valoda ir mūsu identitāte, viena no formām, bet zeme, es domāju, visticamāk, ka tā ir otra visspēcīgākā," sacīja Asaris. "Zeme ir arī mūsu Dievzemīte. Tāpēc mazlietiņ kaut kādas asociācijas par altāri, par galdu."

Vides objekts ir iesvētīts un pie tā Baltinavas etnogrāfiskā ansambļa vadībā izdziedātas senākās ražas tautasdziesmas.

Baltinavas etnogrāfiskā ansambļa dziedātāja Antoņina Krakope pastāstīja, ka dziesmas ir par zemītes kopšanu un par labu lauku ražas iegūšanu. "Baltinavā vispār ir ļoti čakli cilvēki. Audzē visi, kuri var, gan lielus tīrumus, apkopj, bet mēs, tie pensionāri, mazus dārziņus apkopjam," viņa teic.

Vienisprātis ir Baltinavas novada domes izpilddirektors Jānis Bubnovs. "Mēs kā Baltinava esam ļoti lieli zemes mīļotāji, ļoti lieli zemnieki. Katrs zemes stūrītis Baltinavā ir apstrādāts," viņš uzsvēra.

Godinot izsenās zemes kopšanas tradīcijas, pieminekli rotā uzraksts “Skaista muna tāvu zeme par vysom zemeitem”. Vides objekta atklāšana ir arī pirmais solis Baltinavas vēsturiskā centra laukuma labiekārtošanā.

Vides objekta apkārtnē paredzēts atjaunot ļoti senu tiltiņu, kas vedīs pāri Supeņkas upei uz baznīcu, tādējādi turpinot Tilžas ielu. Plānots arī izveidot gadskārtu pulksteni.

Pārējās četras vides instalācijas par gaisu, ūdeni un uguni Balvu, Rugāju, Viļakas un Kārsavas novados atklās līdz 9. septembrim. Projekta galvenais mērķis ir, godinot Latvijas simtgadi, atklāt un saglabāt Ziemeļlatgales dabas vērtības. Projekta izmaksas ir vairāk nekā 60 000 eiro, lielāko daļu no tām līdzfinansē no valsts budžeta Vides aizsardzības fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti