Baltijas ceļa 25.gadadienā Liepājā atklās ceļojošo izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

22.augustā Liepājas muzeja nodaļā "Liepāja okupāciju režīmos" notiks "Baltijas ceļa" atcerei veltīts pasākums.

22.augustā plkst. 17 bijušajā Tautas frontes Liepājas nodaļas mītnē Klāva Ukstiņa ielā 7/9 tiks atklāta Latvijas Valsts arhīva un Latvijas Tautas frontes muzeja speciālistu veidota ceļojošā izstāde "Tautas vienotība ceļā uz neatkarību".

Izstāde atspoguļo Latvijas Tautas frontes veikumu ceļā uz neatkarību. Tā veidota kā vēsturiska retrospekcija, parādot Latvijas Tautas frontes darbību un tās organizētās norises.

Fotoliecībās un dokumentos parādīta gan Liepājā dibinātā Latvijas cilvēktiesību aizstāvēšanas grupas "Helsinki 86" darbība, gan 1989.gada Baltijas valstu akcija "Baltijas ceļš", Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšana 1990.gada 4.maijā, 1991.gada janvāra barikādes un augusta pučs.

Īpašu akcentu izstādei piešķir Pētera Jaunzema fotogrāfijas, kurās redzami liepājnieki akcijā "Baltijas ceļš" 1989.gada 23.augustā netālu no Bauskas.

Pēc izstādes svinīgās atklāšanas plkst. 18 muzeja pagalmā koncertēs postfolka grupa "Zari". Grupas dalībnieki saka: "Visskaidrāk latviešu kultūras un pasaules uztveri atspoguļo tautasdziesmas, un, savienojot seno melodiju ar mūsdienu ritmiem un sajūtu vibrācijām, rodas jauna, mūsdienīga tautasdziesma ar nezūdošu sakni tajā."

Izstāde "Tautas vienotība ceļā uz neatkarību" Liepājā būs skatāma līdz 28.septembrim.

Ieeja pasākumā un izstādē ir bez maksas.

Bet sestdien, 23. augustā, Kocēnu kultūras namā norisināsies “Baltijas ceļa” 25. gadskārtai veltīts pasākums, kura laikā iecerēts arī brīdis atmiņu stāstiem un fotogrāfiju pārlūkošanai, tāpēc Kocēnu novada dome aicina novada iedzīvotājus dalīties ar fotogrāfijām no 1989. gada akcijas “Baltijas ceļš” norises – iespējams, ka ir vēsturiski momentuzņēmumi. Līdz 20. augustam domē atnestās fotogrāfijas un citi materiāli tiks ieskenēti un uzreiz atdoti atpakaļ īpašniekam.

Šogad aprit 25 gadi kopš pasaulē plaši izskanēja informācija par 1989. gada 23. augustā organizēto Baltijas ceļu – unikālu un mierīgu masu demonstrāciju, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 km garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības. 2009. gadā Baltijas ceļš tika iekļauts UNESCO "Pasaules atmiņa" dokumentālā mantojuma sarakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti