«Baltais laukums» Latvijas Nacionālās operas priekšā aicinās atpūsties un baudīt kultūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dodot iespēju rīdziniekiem un pilsētas viesiem atkal pieredzēt operas un baleta piedāvājumu, no 21. jūlija Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) ēkas priekšlaukumā atradīsies vides objekts “Baltais laukums”, kurā būs iespējams piedzīvot notikumus gan ekrānos (ierakstā un tiešraidē), gan klātienē, informēja LNOB pārstāvji.

Ar vides objektu Latvijas Nacionālā opera un balets vēlas turpināt operas laukumu iezīmēt kā visiem pieejamu vietu, šoreiz – caur scenogrāfisko pieredzi. Kā norādīja LNOB, objekts veidots no dažādām izrāžu dekorāciju alumīnija un tērauda konstrukcijām – kāpnēm, platformām, rāmjiem u.c., tādējādi akcentējot ne tikai tiešu sasaisti ar Latvijas Nacionālās operas skatuvi un izrādēm, bet arī ilgtspējas un resursu otrreizējās izmantošanas aspektus.

"Baltais laukums" veidots sadarbībā ar arhitekti Zani Teteri-Šulci, dizaineri Beatrisi Dzērvi un pārējo arhitektu biroja "OpenAD" komandu. Tā būs ikdienā atvērta telpa skatītājiem un ikvienam garāmgājējam, kurā varēs patverties no svelmes, uzpildīt dzeramo ūdeni, uzlādēt elektroierīces, ieturēt maltīti, strādāt, pieslēgt velosipēdu, izmantot internetu un jēgpilni pavadīt laiku, izglītojoties un pieredzot operas un baleta aktualitātes.

“Šovasar ceļam gaismā tās ikdienā neredzamās daļas, kas aicina aizdomāties par slēpto jeb snaudošo potenciālu ne tikai katrā no mums, bet sabiedrībā kopumā, kā arī objektos, ko esam radījuši,” stāsta Zane Tetere-Šulce. “Ja varam atrast jaunu pielietojumu aizmirstām sastatnēm, mums priekšā vēl ir daudz iespēju.

Tik bieži noraidām iespējas, jo “nav laika”, bail vai vieglāk palikt pie sava, nepieņemot jaunas idejas, viedokļus un dzīvesveidus. Bet kas gan varētu notikt, ja mēs paspēlētos ar savām iedomu robežām?”

Izveidotais objekts ļauj garāmgājējiem no vienas puses pašiem nokļūt uz skatuves, bet no otras puses ieraudzīt to, kas parasti priekšnesuma laikā apmeklētājiem paliek slēpts, – ieskatīties aizskatuvē.

"“Baltais laukums” vēsta par robežām – skatuvi un aizskatuvi, redzamo un neredzamo," atzīst autori,

"tas arī ļauj apjaust operas un baleta scenogrāfiju milzīgo mērogu, ko no skatītāju zāles puses ne vienmēr iespējams aptvert."

21. un 22. jūlija vakaros skatītāji vides objektā izvietotajos ekrānos varēs vērot tepat Latvijas Nacionālajā operā notiekošo 5. Starptautisko Baltijas baleta konkursu, tai skaitā tiešraidē sekot līdz apbalvošanas ceremonijai un galā koncertam. Savukārt 23. un 24. jūlijā tiks rādīts 4. jūlijā notikušā LNOB sezonas noslēguma galā koncerta “Operas zvaigžņu vasara” ieraksts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti