Kultūras ziņas

Pazaudētas un atrastas idejas jauno fotogrāfu izlaidumā

Kultūras ziņas

Haidns, Mālers un Dīns satiekas Rīgas festivālā

Baltā nama spožums un posts

Baltā nama spožums un posts - applūstošas telpas, šaurība, augsta īres maksa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

2001.gada nogalē noslēdzās Latvijas Nacionālās operas (LNO) otrās kārtas izbūve. Tika stāstīts par jaunās zāles atvēršanu, tā brīža Rīgas mērs Gundars Bojārs svinīgi solīja drīz turpināt arī trešās kārtas izbūvi teātra aizmugures skvēra daļā. Trešās kārtas izbūve tā arī nav sākusies, bet otrajā kārtā uzbūvētā daļa laika gaitā parādījusi savu īsto seju un tā nav iepriecinoša. Lai iespējami drīzāk veiktu remontdarbus, kas novērstu iespējamo katastrofu, piemēram, operas biļešu tirdzniecības telpās, Rīgas dome paaugstinājusi operas nama īres maksu no līdzšinējiem aptuveni 6000 eiro gadā līdz teju 200 000 eiro.

Otrajā kārtā uzceltajā LNO piebūvē gaiteņi ir neapkurināmi - aukstā laikā tos piesilda ar elektriskajiem sildītājiem. Stiklotais jumts šeit laidis cauri lietus ūdeni, to opera novērsusi. Grīdu un sienu flīzējumu apmeklētāju labierīcībās kosmētiskais remonts vairs neglābs.

Neapskaužamos apstākļos strādā LNO biļešu kasu darbinieki. Vienstāva ēka, kas tolaik steigšus uzcelta kā pagaidu būve, spītīgi cenšas atdalīties no jaunās zāles ēkas. Lietus laikā telpas applūst. Pa stūriem izvietoti dežūrtrauki, kuros savākt no griestiem tekošo ūdeni. Sienas un grīdas šeit ir mitras un pelē. Bet jumta terasi virs tās pašas ēkas klāj plēve, kas aiztur lietus ūdeni.

"Likums nosaka, ka apsaimniekotājs objektā var ieguldīt tikai tik daudz, cik viņš saņem no maksām un cik ir ieņēmumu sadaļa. Pēdējo reizi nomas maksa tika noteikta 2007.gadā, kas bija trīs eiro centi par kvadrātmetru gadā, kas, protams, ir nepietiekami, lai šādu ēku uzturētu," stāsta SIA "Rīgas nami" pārstāve Liene Pētersone.

LNO ēka pieder Rīgas domei, bet par tās radošo saturu atbildīga Kultūras ministrija (KM), tāpēc ēkas uzturēšanai paredzētie līdzekļi allaž veic riņķa danci. Gan īres maksu, gan dotāciju radošajam darbam, kas šogad ir aptuveni septiņi miljoni eiro, KM pārskaita LNO, opera īres naudu tālāk nodod "Rīgas namiem", kam Rīgas dome uzticējusi Baltā nama apsaimniekošanu. Tālāk LNO plāno remontus, bet "Rīgas nami" tos realizē.

"Tā nomas maksa, ko dome mums ir lūgusi izskatīt, nav liela - joprojām zem viena eiro par kvadrātmetru mēnesī. Bet, ņemot vērā lielo kvadratūru - ap 16 tūkstošiem, tas gadā sastāda pietiekoši lielu summu," skaidro KM valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

"Šī summa sastāda 200 00 eiro par īri un 50 000 par zemes īri. Latvijas Nacionālā opera ir ieinteresēta tajā, lai tiktu šī māja sakārtota atbilstoši Eiropas līmenim - tādam līmenim, ko mēs paši uzskatām par labu esam," norāda LNO valdes locekle Daina Markova.

"Ir izrēķināts, cik varētu būt šī summa plānotajiem remontdarbiem katru gadu. Tas ir ap 145 tūkstošiem gadā, kas ir arī Liepiņa kunga viedoklis, cik tas varētu būt. Uz papīra uzrakstīts, liekas, ka summa ir pieaugusi, bet svarīgi, ka šī nauda paliek operas ēkā," pauž Liene Pētersone.

Tomēr LNO trešo kārtu par palielināto īres maksu uzcelt nav iespējams. Baltajā namā aizvien valda šaurība. "Opera šobrīd ir nepabeigta. Ir pilnas telpas, mēģinājuma telpas, mums ir viena baletzāle treniņiem, tāpat arī mēģinājumu un administrācijas  telpas," uzsver Daina Markova.

Orķestra ģērbtuvēs pāris kvadrātmetros drūzmējoties pārģērbjas pat pieci vai seši cilvēki. Tajās neiespīd dienas gaisma un nav ventilācijas. Mūziķi saka - ja vasaras pārtraukumā šajās telpās atstāj apģērbu, līdz sezonas sākumam tas šeit sapelē.

Savukārt līdz ar sētas daļas pārbūves pārtraukšanu lielu daļu smago dekorāciju pārvietošana joprojām ir apgrūtināta un bieži balstīta uz tehniskā personāla fizisko izturību.

Ministrijā iesaka naudas meklējumos raudzīties Eiropas fondu virzienā un meklēt citus finanšu avotus. "Cita starpā operas trešā kārtā paredzēja pazemes stāvvietu. Var skatīties, vai nevar kādu privāto piesaistīt, lai valsts nemaksā par autostāvvietas izbūvi. Tās visas ir tādas sarunas, ko varētu aktualizēt, bet līdz šim tā nopietni par to nav runāts," atzīst Sandis Voldiņš.

Plānots, ka paaugstināto īres maksu KM varētu sākt maksāt pēc nākamā gada budžeta sastādīšanas šajā rudenī. Tad arī varētu sākties pirmie remontdarbi LNO.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti