Kultūras ziņas

"ArtDocFest/Rīga 2021" – ar piegādi

Kultūras ziņas

Tiešsaistē skanēs Brāmsa un Šūmaņa mūzika

Baložos uzstādīts viedais grāmatu skapis

Baložos uzstādīts viedais grāmatu skapis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai lasītājiem atvieglotu grāmatu saņemšanas procesu, bibliotēkām talkā nāk viedie grāmatu skapji. Līdz šim Latvijā tāds bija uzstādīts Bauskā un tagad arī Baložos. Šāda iekārta ne tikai atvieglo bibliotēkas darbu, bet arī veicina grāmatu pieejamību un vēlmi lasīt.

Viedā grāmatu skapja darbības princips atgādina sūtījumu termināļus jeb pakomātus. Lasītājs grāmatu pasūta internetā vai pa tālruni, bibliotekārs to ievieto skapī, un grāmatas saņēmējam pienāk īsziņa ar durvju kodu. Šo sūtījumu var izņemt piecu dienu laikā, kad vien ir iespēja.

Baložu pilsētas bibliotēkas sistēmbibliotekāre Rasma Dombrovska skaidro: “Šis pakomāts mums bija nepieciešams vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, domājot par tiem lasītājiem, kas netiek uz bibliotēku tās darbalaika dēļ, jo, kā jau Pierīgā – daudzi [iedzīvotāji] strādā Rīgā vai citviet un atgriežas vēlu vakarā. Otrkārt, domājot par tiem lasītājiem, kuriem ir grūti tikt uz bibliotēkas otro stāvu. Un, treškārt, šo veicināja arī neskaidrie pandēmijas apstākļi – šādā pakomātā ir iespēja grāmatas izņemt bezkontakta veidā.”

Baložu un Bauskas bibliotēkas ir pirmās Latvijā, kas ieviesušas šādu grāmatu saņemšanas iespēju. Ņemot vērā, ka Baložu bibliotēkas lasītāju lokā netrūkst apkārtnes novadu iedzīvotāju un pat rīdzinieku, šī ierīce būtiski atvieglos darbu.

Ķekavas novada pašvaldības kultūras darba koordinators Ēriks Laime-Babris uzsver: “Šī nav vienīgā inovācija bibliotēku darbā, jo bibliotekāri savu darbu visu laiku pilnveido – ar digitālajām lasītāju kartēm un tamlīdzīgi. Un tieši no bibliotekāriem arī nāca šis priekšlikums – ir tāds viedais grāmatu skapis, un mums arī tāds būtu nepieciešams.”

Baložu bibliotēkas lasītāju skaits svārstās ap pusotru tūkstoti, kam ik gadu vidēji tiek izsniegti 40 tūkstoši izdevumu. Visvairāk lasītāju ir skolēnu un trīsdesmit un četrdesmitgadnieku grupā. Viedais grāmatu skapis pašvaldībai ir izmaksājis trīs tūkstošus eiro, un plānots, ka tādi tiks uzstādīti arī pārējās trijās Ķekavas novada bibliotēkās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti