Kultūras ziņas

Cirka ēkā iemājo laikmetīgā māksla

Kultūras ziņas

Daugavpils teātris sezonu uzsāk ar "Raudupieti"

Austrālijas laikmetīgā cirka zvaigznes Rīgā

Austrālijas laikmetīgā cirka zvaigznes uzstājas Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar izrādi “Vienkārši kosmoss” Latvijā pirmo reizi viesojas Austrālijas cirka zvaigznes, starptautiski godalgotā laikmetīgā cirka trupa “Gravitācija un citi mīti”.  

Austrālijas cirka zvaigžņu grupa “Gravitācija un citi mīti” gandrīz nekad nešķiras, kopā apceļo pasauli ar viesizrādēm. Trešdien un ceturtdien Rīgā izrādītā “Vienkārši kosmoss” jau godalgota dažādos festivālos un izrādīta 14 valstīs sešos kontinentos.

Cirka trupa dibināta pirms teju 10 gadiem Adelaidā, Austrālijā. Latvijā viņi viesojas pirmoreiz, pārsteidzot skatītājus pārpildītā Mihaila Čehova Rīgas Krievu drāmas teātra zālē. Ar šīm viesizrādēm Rīgas cirks aizsāk 130. jubilejas sezonu.

“Gribas cilvēkiem, publikai parādīt to, cik laikmetīgais cirks ir aizraujošs, neprognozējams, pozitīvi lādējošs, ka cirks var mierīgi iztikt bez dzīvniekiem. Tieši tāpēc mēs plānojam un šodien ir tā pirmā sezonas izrāde, austrāliešu “Gravity and other myths” izrāde “Vienkārši kosmoss”, kas ir faktiski tādas cilvēku spēju, iespēju robežas nojauc, priekšstatus par tām,” pauž Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers.

 “Tas ir mūsu plānā – stāstīt par senām disciplīnām, kas ir laikmetīgajā cirkā, bet tai pašā mirklī izstāsta to mazliet savādāk, asprātīgāk, un tur ir tā pievienotā vērtība,” saka Ķibers.

Izrāde “Vienkārši kosmoss” radīta kopīgos mēģinājumos, vēloties parādīt, kas notiek cirka aizskatuvē – kā viens otru izaicina, kā trenējas un cik lielu prieku tas viņiem sagādā.

“11 mēnešus gadā pavadām kopā, uzstājamies dažādās pasaules vietās. Tā dzīvojam jau gandrīz 10 gadus un esam tuvi kā ģimene. Iestudējumā ir elementi no tradicionālā cirka, kas apauguši ar mūsu interpretācijām,” stāsta cirka akrobāte Jaša Boisa.

“Mums ir interesants dzīves vieds. Reti esam mājās, daudz ceļojam, redzam daudz nepazīstamu vietu, bet visu gadu pavadām ar vieniem un tiem pašiem cilvēkiem. Taču tas mūs ļoti satuvina,” atzīst cirka akrobāts un mūziķis Eliots Zoerners (Austrālija).

Dzīvās mūzikas pavadībā septiņi profesionāli akrobāti izspēlē savas fizisko iespēju robežas. Bez grima un bez īpašiem skatuves kostīmiem, ļaujot skatītājiem redzēt katru viņu kustību, saspēli, uzticēšanos un sacenšanos, neslēpjot piepūli līdz spēku izsīkumam un sviedru straumes, bet pārvēršot to priekpilnā spēlē.

“Mēs uzstājamies bez liekas greznības,  jo vēlamies būt godīgi pret skatītājiem. Rādām sevi tādus, kādi esam – vienkārši cilvēki, kuri pavada daudz laika treniņos un arī pārējo dzīves laiku ir kopā šajā pat kompānijā. Mums patīk būt godīgiem un īstiem uz skatuves,” saka Boisa.    

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti