Labrīt

Ekonomists: Latvijas ekonomika daudzās pozīcijās atgriežas iepriekšējā līmenī

Labrīt

Valsts pašvaldībām dāsni dala aizdevumus. Projektu ceļu līdz valdībai pavada arī šaubu ēna

Durvis apmeklētājiem vērs jauna kultūrvieta "OratoriO"

Augstvērtīgi pasākumi sirsnīgā atmosfērā. Ko piedāvās jaunā kultūrvieta «OratoriO»?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šī laika raksturīga zīme ir jaunu kultūrvietu rašanās. Šīs nedēļas nogalē tām piepulcēsies jaunā mūzikas un drāmas telpa “OratoriO”, kuras idejas autori un īstenotāji ir pazīstamais mākslinieku pāris – aktrise Rēzija Kalniņa un diriģents Ainārs Rubiķis.

“OratoriO” atrodas Sporta 2 kvartālā Rīgā, bijušajā saldumu fabrikas teritorijā līdzās laikmetīgās mākslas centram ''Kim?'', fondam “Viegli” un citiem radošajiem rezidentiem.

Kultūrvietas veidotāji vēlas tajā piedāvāt augstvērtīgus, saturiski dziļus projektus, kas būtu skatāmi brīvā un sirsnīgā atmosfērā.

Telpas tiks atklātas sestdien, 29. augustā, ar Rēzijas Kalniņas un Andreja Osokina kopīgu poētisku uzvedumu.

Taču vēl 25. augusta pēcpusdienā tajā dzirdamas urbšanas un metināšanas skaņas. Centrālā zāle, kurā notiks pasākumi, vēl ir tapšanas stadijā, bet jau izveidota skatuve, uzstādītas lampas, un līdz sestdienai viss būs gatavs, lai uzņemtu skatītājus.

Savulaik šajā vietā atradās saldumu fabrikas “Uzvara” noliktava, bet tagad industriālā vide pārtop par mūzikas un drāmas telpu. “OratoriO” idejas un īstenošanas autori Ainārs Rubiķis un Rēzija Kalniņa ar savu komandu te sāka rosīties pirms aptuveni pusotra mēneša.

Ainārs Rubiķis stāsta: “Šeit izskatījās pilnīgi kā noliktavā. Grīdās bija caurumi, kas šobrīd ir aiztaisīti, tāpat sienas bija ar kultūrslāni. Un tad nu ar Sporta ielas [kvartāla] saimnieku palīdzību viss te tika savests kārtībā. Šodien te pabeidza ielikt durvis, tika satīrīta grīda, mazgāti logi, un mēs ar tehnisko direktoru Ansi Gornavu nāksim šeit un apdarināsim, jo logiem būs priekšā pavisam, pavisam tumši aizkari, lai gaisma nespīd cauri, tāpat arī skatuve tiks pārvilkta ar citu materiālu, sakārtas stangas, prožektori. Būs krēsli – 200 gabali, tas pie labvēlīgiem apstākļiem. Pēc “stopkrāna” te varēs aptuveni 170 cilvēku sasēsties, šobrīd tie būs 82 cilvēki.”

Līdzās zālei ir arī telpas māksliniekiem, neliels birojs, garderobe un tualetes. Skatuve atrodas otrajā stāvā, uz to ved skaisti sakopta kāpņu telpa, un pēc tam skatītājiem jāiziet cauri arī vienai no interesantākajām vietām – vecajai lifta šahtai, ko rotā klasiski barokālas grandiozas lustras imitācija.

Sapni par šādu kultūrvietu Ainārs Rubiķis un Rēzija Kalniņa sāka lolot pirms aptuveni gada, toreiz abi savā lielajā aizņemtībā nemaz necerot, ka tik drīz to varēs arī īstenot.

“Tad, jā – uzradās šis te pārmaiņu un pārdomu laiks, un kāpēc ne tagad to iesākt, ja ir šis laiks?” skaidro Rubiķis. “Tā telpa ir radīta cilvēkiem. Ja es tā varētu teikt, cilvēkiem parastajiem, jo mēs centīsimies veidot to tādu, lai cilvēks, atnākot šeit, justos kā mājās.

Nekādā ziņā mēs to necenšamies veidot par kaut kādu tādu neaizsniedzamu, bet tieši pretēji – kaut ko vienkāršu.

Tas dzenulis ir šis emocionālais, varbūt tādā pozitīvā ziņā melanholija, sentimentalitāte pēc mūžīgām vērtībām, jo šobrīd, manuprāt, ir tas brīdis, kad mēs varam izmantot šo iespēju – atgriezties pie tādām foršām vērtībām.”

“OratoriO” mākslinieku komandā ir arī spožais mākslinieku pāris Andrejs Osokins un Katrīna Gupalo. Tieši ar Andreja Osokina un Rēzijas Kalniņas kopīgi veidoto uzvedumu “Brīdis pēc vakariņām” sestdien vieta tiks atklāta. 5. septembrī savukārt uz “OratoriO” skatuves kāps Katrīna Gupalo kopā ar elektroniskās mūzikas mākslinieku Oriole.

Andrejs Osokins priecājas: “Mēs redzējām telpas tapšanu jau no sākuma stadijas, un tas ir tiešām ir ļoti iespaidīgi, ka šajās sienās ienāk dzīve!”

Katrīna Gupalo uzsver: “Un tik ātri un ar tādu progresu! Jā, un visi gatavojas sestdienas koncertam, kas būs Andrejam ar Rēziju, tā ir kolosāla poētiskā izrāde, kur ir kopā gan dzeja, gan mūzika vienlaicīgi, pamīšus un ļoti tā superīgi sinerģē.”

Sestdienas uzvedumā Rēzija Kalniņa lasīs Daces Micānes-Zālītes dzeju, savukārt Andrejs Osokins spēlēs dažādu komponistu mūziku.

“Būs latviešu komponisti no Emīla Dārziņa un Jāņa Mediņa līdz Pēterim Vaskam un Jurim Karlsonam. Tas būs stāsts par vīrieti un sievieti, par mīlestību,” stāsta pianists.

“Man bija tas prieks vairākkārt klausīties viņu mēģinājumus, un tas ir tiešām kaut kas tāds, kam tu pieslēdzies un vairs nevari atslēgties nost,” atzīmē Katrīna Gupalo.

“Un tad tālāk, 5. septembrī, būs jau mans koncerts, kurā skanēs Imanta Kalniņa mūzika, manas oriģinālkompozīcijas un Kurta Veila mūzika. Programma sauksies “Septiņas skumjas zvaigznes un Alabamas mēness”. To mēs gatavojam kopā ar elektroniskās mūzikas tādu “guru” Orioli. Es tur būšu ar balsi un klavierēm, un Oriole pieliks klāt pilnīgi kosmisku dimensiju tam visam.”

12. septembrī savukārt uz “OratoriO” skatuves tiksies māsas Balanas – čelliste Margarita un vijolniece Kristīne, kurām kopīgajā programmā "Kinomūzika" arī pievienosies Andrejs Osokins.

Ar šīm programmām jaunās telpas tiks vaļā vērtas jau no šīs nedēļas, bet lielais atklāšanas pasākums notiks 30. oktobrī ar Šona Grenana lugas “Tad un tagad” pirmizrādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti