Dienas ziņas

Arī Latgales skolas iesaistās skolu aprobācijā

Dienas ziņas

Darbu sākusi vienīgā putnu rehabilitācijas stacija Baltijā

UNESCO nedēļā aucenieki veido Dziesmu svētku stāstu

Aucenieki UNESCO nedēļā veido Dziesmu svētku stāstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kad tuvojas Dziesmu svētki, simtiem cilvēku mazajā Auces novadā āva kājas, lai dotos uz Rīgu, bet UNESCO nedēļā, kas turpinās līdz 19. oktobrim un šogad veltīta stāstiem par mantojumu, aucenieki veidoja savu dziesmu svētku stāstu. Auces mūzikas skolā izveidota Dziesmu svētku izstāde, no  atvilknēm izcelti pašu filmētie videomateriāli un, protams, atmiņas.

"Tas viss tāds liels vilnis, bet galvenais ir tas mirklis, kad tu ej uz to gala punktu. Tas ir kā literatūrā māca, ka ir kāpums un tad kulminācija uz estrādes," stāsta 2005. un 2008. gada Dziesmu svētku dalībnieks Elvis Vežuks.

Nākamgad uz Skolēnu dziesmu un deju svētkiem pošas arī Auces mūzikas skolas koris, bet daži tā dalībnieki šajos skaistajos svētkos jau reiz ir bijuši.

"Tas bija 2010. gads, un mēs tikko bijām pabeiguši pirmo klasi. Vasara bija diezgan karsta un mēs ļoti cītīgi dejojām, lai uz turieni tiktu," - tā 2010. gada Skolēnu dziesmu un deju svētku dalībniece Anna Luīze Bulvāne

Savukārt 2010. gada Skolēnu dziesmu un deju svētku dalībniecei Renātei Miknei vislabāk atmiņā palikušas ballītes. "Tos koncertus īsti neatceros, bet bija ļoti karsts," atzīst Renāte.

Pieaugušajiem Dziesmu svētku atmiņu kamoliņš vijas jau no pagājušā gadsimta 70.-80. gadiem. Un atmiņā palikuši gan jautri brīži, gan grūtais darbs un skaistie koncerti. Vien salīdzinot svētkus, sejā iezīmējas arī rūpju ēna.

Teikšu godīgi, ka pagājušie svētki bija ļoti smagi. Sevišķi, kad bija divi koncerti dienā izpārdoti. Es saprotu, ka tauta grib redzēt savus varoņus, bet tas bija smagi. Deviņas stundas koncertā... Un tad es domāju - jā, mēs esam pieraduši, ka dziedātāji ir pakļāvīgi un pretī nerunā, pretī neturas, bet par to būtu jādomā. Tik es nezinu, vai mēs esam gatavi skaļi teikt, ka ne viss ir kārtībā," spriež vairāku Dziesmu svētku dalībniece, Auces mūzikas skolas direktore Sallija Bankevica.

2008. gadā Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcija iekļauta UNESCO reprezentatīvajā cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, bet UNESCO nedēļa Latvijā tiek atzīmēta kopš 2011. gada.

UNESCO nedēļā no 13. līdz 19.oktobrim nacionālajam kultūras mantojumam un Baltijas ceļam veltīti aptuveni 80 pasākumi vairāk nekā 40 vietās visā Latvijā. Šogad UNESCO nedēļas rīkotāji aicināja ikvienu caur personisko pieredzi vai kāda cita tuva cilvēka atmiņām, stāstiem un leģendām iepazīt un izcelt kultūras mantojumu, kas iekļauts kādā no UNESCO starptautiskajiem vai nacionālajiem sarakstiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti