Atzīmē pirmo Digitālās kultūras mantojuma dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai lasītu senu laikrakstu, nošu pierakstu vai grāmatu, uz bibliotēku vairs nav jāiet. Ļoti liela daļa mūsu kultūras mantojuma ir digitalizēta. Un tagad pieejama ikvienam, kam vien ir dators un interneta pieslēgums. Latvijā atzīmē pirmo Digitālās kultūras mantojuma dienu.

Galvenajā lomā Gaismas pilī trešdien ir lielizmēra digitalizācijas skeneris, kas ir jauna auto cenā un kas ir neaizstājams nošu, grāmatu un periodikas digitalizēšanā tieši izšķirtspējas dēļ. "Fitek" AS, Dokumentu digitalizācijas nodaļas projekta vadītājs Māris Štemers stāsta, ka iekārta skenējamo materiālu var pietuvināt tik tuvu, ka pat var redzēt graudiņu un šķiedru.

“Tas, ko mēs gribam parādīt, ir tas, ka Latvijā jau ir ļoti daudz digitalizētu kultūras vērtību. Un liela daļa pieejama internetā,” saka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Digitālā mantojuma centra vadītāja Jana Ķikāne.

Visiemīļotākā vietne ir periodika.lv, kur ieskanēti senāk izdotie laikraksti. “Tas ir bestsellers, esam pievienojuši reģionālos laikrakstus. Cilvēki meklē savas saknes. Bet, cik lietotāju, tik interešu. Citi meklē kartes, notis, attēlus,” stāsta Ķikāne.

Drīzumā digitālajā videi būs pieejami arī kultūras pieminekļu uzmērījumi. “Saudzīgi jāizturas, papīrs ir vecs, trausls. Šāda digitalizācija ļauj kļūt pieejamam,” stāsta Pieminekļu dokumentācijas centra speciālists Krišjānis Jantons.

Ieskanēti absolūti unikāli materiāli, arī fotonegatīvi un pat veikta lāzerskenēšana. Līdzīgi kā bibliotēkā krājumi izvietoti nodaļās, arī digitālais kultūras mantojums pagaidām jāmeklē dažādās mājaslapās: digitalabiblioteka.lv; periodika.lv; gramatas.lndb.lv; kartes.lndb.lv; zudusilatvija.lv; filmas.lv.

Digitalizētāji sola, ka ar laiku visas krātuves būs pieejamas vienuviet. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti