Dienas ziņas

Londonā atzīmē eiropiešu dienu

Dienas ziņas

11 miljonu parāds, bet sāk kurināt

Atvērts Āraišu ezerpils apmeklētāju centrs

Atvērts Āraišu ezerpils apmeklētāju centrs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Teju jau kopš Āraišu arheoloģiskā parka izveidošanas tā darbinieki ir sapņojuši par ēku, kur sagaidīt apmeklētājus, izvietot arheoloģisko izrakumu laikā atrastos vēsturiskos priekšmetus, kā arī patverties no lietus vai sniegputeņa. Beidzot šis sapnis ir piepildījies, un šonedēļ Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka jaunuzceltais apmeklētāju centrs sagaidījis pirmos viesus

Āraišu ezerpils ir vienīgā šāda veida 9. līdz 10. gadsimta nocietinātas apmetnes vietas rekonstrukcija Eiropā. Lai to aplūkotu, ik gadu šeit ierodas ceļotāji no dažādām pasaules vietām, tomēr līdz šim tūristus šeit varēja uzņemt pārsvarā vasaras mēnešos, jo nebija iespējams nodrošināt ceļotājiem nepieciešamo pamatservisu – informācijas centru, labierīcības, vietu, kur patverties nelabvēlīgos laika apstākļos.

"Mums ir četri nerealizētie projekti, kas ir tapuši kopš 1996.gada. Pats arheologs Jānis Apals, veidojot šo vietu, ir sapratis, ka apmeklētāju centram ir jābūt," stāsta Āraišu arheoloģiskā parka vadītāja Jolanta Sausiņa.

Jaunais apmeklētāju centrs tapis Eiropas Savienības projekta ievaros. Šobrīd uzcelta ēka, taču jau drīzumā tiks iekārtota arī patstāvīgā ekspozīcija, kurā varēs aplūkot arheoloģisko izrakumu laikā ezerpilī atrastos priekšmetus.

"Ekspozīcija ir veidota, lai, esot šeit, cilvēki gribētu aiziet apskatīties, kā tas ir dabā un otrādi, – apskatot ezerpili dabā, šeit vari padziļināti iepazīt vēstures materiālus," skaidro Sausiņa.

Tikmēr jau šobrīd lietainās dienās muzeja pedagoģe šeit vada nodarbības skolēniem. Bērni siltumā no dzīpariņiem un pērlītēm pagatavo nelielu suvenīru līdzņemšanai. Muzeja pedagoģe uzsver, jaunais apmeklētāju centrs pavērs daudz iespējas veidot jaunas izglītojošas programmas gan bērniem, gan pieaugušajiem.

"Man kā muzeja pedagogam ir ērti, ka šādos lietainos apstākļos var patverties zem jumtiņa. Viens ir saulainā laikā darboties ezerpilī, un to mēs arī darīsim, bet tad, kad ir jāglābjas, līdz šim mums nebija, kur glābties, tagad ir iespējams," atzīst Āraišu arheoloģiskā parka muzeja pedagoģe Sanda Salmiņa.

Līdz pavasarim apmeklētāju centrā iespējams uzzināt vairāk par koksnes pielietojumu būvniecībā un mājsaimniecībā, kā arī aplūkot un aptaustīt aptuveni 17 metrus garu priedes stumbru.

"Šis centrs pierāda, ka koka būvniecība nav tikai guļbūvju māja, bet šeit ir moderna arhitektūra. Mūsdienās no koka varam izgatavot jebko, jebkādas formas, līdz ar to tā ir iespēja popularizēt koka būvniecību Latvijā," norāda "Latvijas Valsts mežu" Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Vilmārs Katkovskis.

Apmeklētāju centrā atradīsies arī Amatas novada tūrisma punkts. Ziemas sezonā šeit iecerēti dažādi sarunu vakari un meistarklases. Savukārt vasarā plānots atklāt īpašu velotūristu un kafijas pieturu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti