Atskatoties uz festivālu «Starptelpa»: lamatas, kurās noķert patiesību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmais Rīgas Performances festivāls “Starptelpa” ar meistarklasēm, darbnīcām un daudzu ārvalstu un vietējo mākslinieku uzstāšanos noslēdzās svētdien, 17.jūnijā. Vēlreiz jautājumu “Kas ir performance” uzdod Sanita Duka, performances darbnīcas vadītāja festivāla ietvaros Kaņepes kultūras centrā.

Manas domas ir kā mākoņi skaidrās debesīs. Tās gandrīz nav redzamas, un ir tik grūti kaut ko rakstīt. Sajūtas joprojām plūst manās vēnās un neļauj formulēt pieredzēto vārdos. Biju darbnīcas vadītāja pedegogu grupai un piecas dienas ilgā procesā vedu uz rezultātu – katram dalībniekam paša radītu performanci.

Tagad katra šī pieredze ceļo caur mani, maina mani, uzdod jautājumus, prasa atbildes. Kaņepes Kultūras centrs šajās dienās bija mājas manā tik pazīstamajā pilsētā, bet tā bija kļuvusi tik citāda, tik dažāda, tik ļoti tuva un sveša vienlaicīgi. Silta un atvērta kā Dienvidos, galēja kā aiz Polārā loka. Katrā tās žestā bija performance - lai pateiktu, lai būtu, lai realizētos.

Darbnīcas un arī darbnīcas noslēguma performances notika paralēli jauniešiem un skolotājiem, lai iepazīstinātu ar performances pamatprincipiem, lai ļautu to pašiem piedzīvot un pašiem to realizēt. Performances darbnīcas vadītāji - Heidi Hornāčkova no Čehijas, Harolds Hedžazi no Kanādas, Ilze Mazpanu un Sanita Duka, tepat vietējās – noslēguma dienā bija ieņēmuši asistentu lomas un tikai palīdzēja plūst dienas norisei. Darbnīcu organizatore Julija Flo, mūsu labais gans un rāmjos licēja, bija tik ļoti nogurusi, ka vairs tikai mirdzēja un smaidīja atbildei uz katru jautājumu.

Paši darbnīcas performatori performanci definēja dažādi. 

Performance ir

Iluta: ieaicināšana savā pasaulē

Ligita: būtiskā atsegšana caur spēli

Zane: meditatīvs proces, sfēra ar bezdibeņiem, plašumu un virsotnēm

Inguna: stāsts, ko padaru redzamu

Atis: skice pagātnes pieredzei, kas jāsaprot, un virzība tālāk

Marija: iekšējais process, ko pavēstīt skatītājam

Dārta: terapija sev un psihoanalīze skatītājiem

Ilze: autentiskums

Mans pašas secinājums ir: performance ir lamatas, ko izliekam, lai tajās noķertu patiesību.

Tas, ko es nolasīju jauniešu performancēs: dodiet man vietu pateikt, un es pateikšu!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti