Atsāks Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirmdien, 27. aprīlī, tiks atsākti Covid-19 pandēmijas dēļ pārtrauktie Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanas darbi. Francijas slavenākais dievmnams tika nopostīts ugunsgrēkā pagājušā gada aprīlī.

Strādnieki sāks sagatavošanas darbus, lai nākammēnes varētu nojaukt sakusušās metāla sastatnes ap katedrāles smaili. Tās patlaban liedz uzlikt izturīgāku pagaidu jumtu, kas ēku pasargātu no lietus.

Projekta īstenotāji arī informē, ka darbinieki ievēros visus aizsardzības pasākumus, tai skaitā sociālo distancēšanos, kas ieviesti Covid-19 pandēmijas dēļ.

“Šonedēļ pielāgosim strādnieku izmantotās telpas, ņemot vērā koronavīrusa situāciju,” komentēja Parīzes Dievmātes katedrāles rektors Patriks Šovē.

Atsākot darbus, vispirms tiks nodrošināts, ka ka strādnieki var ievērot sociālās distancēšanās noteikumus un citus aizsardzības pasākumus, lai mazinātu inficēšanās riskus. Piemēram, tiek pielāgotas dušu un ģērbtuvju telpas, lai strādnieki var ievērot lielāku distanci viens no otra.

“Mēs izveidosim ēdināšanas zonu, tā kā tuvumā esošās ēstuves un restorāni ir slēgti. Jānodrošina, ka profesionālie alpīnisti un strādnieki var paēst šeit uz vietas. Mēs arī izskatām izmitināšanas iespējas tuvējās viesnīcās, lai samazinātu nepieciešamību izmantot sabiedrisko transportu un līdz ar to risku saķert koronavīrusu,” norādīja Šovē.

Pašus katedrāles atjaunošanas, precīzāk sakot, satīrīšanas darbus pa īstam plānots atsākt nākamnedēļ. Maijā paredzēts nojaukt ugunsgrēkā sakusušās metāla sastatnes ar sabrukušo katedrāles smaili. Tikai pēc tam būs iespējams uzlikt izturīgāku pagaidu jumu, lai ēku pasargātu no nokrišņiem, un varēs sākt rekonstrukcijas darbus. Izvirzītais mērķis ir katedrāli, vienu no Parīzes un Francijas simboliem, atjaunot līdz 2024.gadam.

Ugunsgrēks katedrālē izcēlās pagājuša gada 15. aprīļa vakarā, un liesmas nopostīja būves jumtu, kā arī daudzas citas ēkas konstrukcijas. Ugunsgrēks izcēlās laikā, kad notika renovācijas darbi uz katedrāles jumta. Simtiem ugunsdzēsēju pret liesmām cīnījās 15 stundas. Izdevās izglābt būves akmens pamastruktūru, taču uguns iznīcināja jumtu un smaili. Izmeklētāji uzskata, ka ugunsgrēku, visticamāk, izraisīja īssavienojumus, bojājums elektrības vados vai cigaretes izsmēķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti