Kultūras ziņas

Ausmas Auziņas iztēle un īstenība

Kultūras ziņas

Jāņa Purcena zīmēto lūgšanu māksla

Atklāts Doma rekonstruētais ērģeļu prospekts

Atklāts Rīgas Doma rekonstruētais ērģeļu prospekts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Otrdienas, 22.maija, pēcpusdienā svinīgā gaisotnē oficiālus atklāšanas svētkus piedzīvoja Rīgas Doma rekonstruētais ērģeļu prospekts jeb ērģeļu redzamā, dekoratīvā daļa.

Doma ērģeļu prospekts ir viens no vecākajiem saglabātajiem ērģeļu prospektiem Eiropā un pats vecākais un lielākais Latvijā. Tā atjaunošana ilga 20 gadus, sākot ar izpēti un tehniskā projekta izstrādi un beidzot ar demontāžu un restaurāciju. Kopējās restaurācijas izmaksas pārsniedza miljonu eiro, ko lielākoties sedza valsts. Tostarp restaurācijas darbi Rīgas Domā neapstājas.

Kā nākamais rindā ir dievnama interjers un zāle, tomēr vislielākās galvassāpes šobrīd sagādā nepieciešamā ēkas pamatu nostiprināšana.

Rīgas Doma draudzes priekšnieks Kaspars Upītis stāsta, ka 1985.gadā veiktā Rīgas Doma laukuma atrakšana ilgtermiņā ir novedusi pie tā, ka ēka šķiebjas. Par to liecina arvien pieaugošās plaisas ēkā, un tradicionālās pamatu nostiprināšanas metodes te nevarot līdzēt, tāpēc pēc risinājuma tiek lūkots pie ārvalstu speciālistiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti