Kultūras ziņas

LTV kultūras ziņām 5 gadi!

Kultūras ziņas

Kam piederēs Sv. Pētera baznīca?

Atklāta izstāžu zāle Eduardam Pāvulam

Atklāta izstāžu zāle Eduardam Pāvulam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kopš pagājušās nedēļas nogales Babītes novada pašvaldības Kultūrizglītības centra filiālē Salas pagastā “Vietvalži” atklāta leģendārajam latviešu aktierim Eduardam Pāvulam veltīta izstāžu zāle. Lai arī aktieris sava mūža lielāko daļu nodzīvoja Jūrmalā, Pāvulu dzimta bijusi viena no lielākajām un senākajām Salas pagastā.

Viens no iespaidīgākajiem Eduardam Pāvulam veltītās izstādes elementiem ir aktiera ieskaņotais Aleksandra Čaka poēmas “Mūžības skartie” fragments.

Pāvulu dzimta joprojām ir ļoti liela un viena no senākajām Salas pagastā. Lai arī Eduards Pāvuls dzimis un dzīvojis Jūrmalā, viņš bieži brauca ciemos pie radiem. Salas pagastmājas lielajā zālē notika danči, ko regulāri apmeklēja arī Eduards Pāvuls.

"Labprāt dejoja gan Jūrmalas ballēs, Mellužos arī savulaik iepazinās ar sievu Liliju. Arī viņai bija radi šeit, un tad viņi abi divi šeit kopā apmeklēja balles un abi ir iesvētīti Salas baznīcā," stāsta izstāžu zāles vadītāja Dace Ulpe.

Ekspozīcija tapusi, pateicoties Teātra muzeja direktora, arī Salas pagasta iedzīvotāja  Jāņa Siliņa un Eduarda Pāvula meitas Ilzes Mētras atbalstam. Izstādes iekārtotāju rīcībā tika nodotas ģimenes relikvijas, dokumenti un fotogrāfijas.

"Šī ir pavisam unikāla lieta, ko mums ir nodevis Eduarda Pāvula dēls Uģis. Tā ir viņa bļitkošanas kastīte. Izveidota pēc Eduarda Pāvula sievastēva kastītes parauga. Tur nav pārāk daudz vietas zivīm, bet toties ir vieta visām neieciešamajām lietām, kas ir jāņem bļitkojot līdzi," turpina Ulpe.

Pāvulu dzimtas pēcteči izveidojuši arī dzimtas koku, ko izstādē mākslinieciski atveidojuši tēlnieki Roberts Diners un Andris Loss.

Darbs pie Pāvulu dzimtas pētniecības un izglītojošas pedagoģijas programmas veidošanas turpinās, un izstāžu zālē līdzās Eduardam Pāvulam veltītai ekspozīcijai pamazām tiek iekārtots arī Salas pagasta vēstures muzejs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti