Kultūras ziņas

Metu konkursā uzvar "MADE arhitekti" projekts

Kultūras ziņas

Sudraba muzejā "sudraba burvja" darbi

Izstāde par "Rīgas Pantomīmas" pirmsākumiem

Atklāta izstāde par «Rīgas pantomīmas» aizsākumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Līdz 15. aprīlim Latvijas Arhitektu savienības telpās Rīgā, Torņa ielā 11, skatāma ceļojoša izstāde “tie sešdesmitie“, kurā aplūkojami arhīva materiāli par “Rīgas pantomīmu” laika posmā no 1956. gada līdz 20. gadsimta beigām. Izstādē tiek izrādīta daļa no arhīva materiālu pētījuma par “Rīgas pantomīmu”, LSM.lv pavēstīja izstādes veidotāji.

“Izstāde ir vizuāls stāsts fotogrāfijās, video materiālos un dokumentos - dienasgrāmatu fragmenti, izrāžu plakāti, programmas - par to, ka kultūrā eksistēja universālas likumsakarības, kas vienlaikus īstenojās dzelzs priekškara abās pusēs,” stāsta izstādes veidotājs, dizainers Valdis Majevskis, kurš pats savulaik ir bijis viens no ansambļa “Rīgas pantomīma” dalībniekiem. “Tāpat “tie sešdesmitie“ ir apliecinājums tam, ka tolaik no pirmā acu uzmetiena it kā nebūtiskās “pret-izpausmes“ pantonīmas kustības ietvaros ir veidojušas augsni personībām, kas vēlāk spēcīgi ietekmēja Latvijas kultūras dzīvi: Roberts Ligers, Imants Kalniņš, Andris Freibergs, Jānis Anmanis, Arnolds Plaudis, Modris Tenisons, Pēteris Plakidis, Kurts Fridrihsons, Ansis Rūtentāls un daudzi citi.”

Sešdesmitie gadi bija priekšnoteikums “Rīgas pantomīmas” profesionālai izaugsmei, augsti novērtētajam sniegumam septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados Latvijā (LPSR) un ārzemēs. Latvijas kultūras panorāma nav iedomājama bez Roberta Ligera, viņa 1956. gadā izveidotā ansambļa "Rīgas pantomīma" un tā māksliniekiem, kuru veikums tika novērtēts ar vietu Latvijas Kultūras kanonā.

"Rīgas pantomīma" bija Roberta Ligera sirds un mūža darbs - viņš radošumu un fantāzijas lidojumu atraisīja septiņām aktieru paaudzēm un noteica pantomīmas žanra attīstību vairāk nekā 50 gadu garumā. Ansambļa darbības laikā tika iestudētas vairāk nekā 30 pantomīmas oriģinālprogrammas, kā arī “Rīgas pantomīma” bija pirmais amatierteātris, kas devās ārpus ''dzelzs priekškara'', viesojoties Vācijā, Somijā, Francijā, Austrijā, Čehoslovākijā, ASV, Holandē, Polijā, Spānijā.

Tagad šis nozīmīgais kultūras mantojums tiek arhivēts un apkopots – pirmais plašākai publikai redzamais arhīvu materiālu pētījuma rezultāts ir šī ceļojošā izstāde “tie sešdesmitie”. Tāpat pašlaik par “Rīgas pantomīmu” top arī vienota, sistematizēta vietne internetā, kā arī tiek plānots izdot grāmatu un veidot Roberta Ligera 90 gadu jubilejas izstādi izrādīšanai Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 2021. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti