Kultūras ziņas

"Punctum" festivāls – veltījums Regīnai Ezerai

Kultūras ziņas

Festivāls "Homo Novus" izziņo programmu

Atjaunots vēsturiskais kuģis "Undīne"

Atjaunots barikāžu dalībnieks – vēsturiskais kuģis «Undīne»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

1991. gada barikāžu laikā starp Latvijas Televīzijas ēkas Zaķusalā aizsargiem bija arī zvejas kuģis “Undīne” ar apkalpi. Vienīgais šāda tipa zvejas kuģis, kas saglabājies līdz mūsdienām, pēdējā gada laikā ir piedzīvojis nopietnas pārvērtības – ir noslēgusies tā iekštelpu restaurācija. Līdz šim Jūrmalas Brīvdabas muzeja apmeklētāji kuģi varēja apskatīt tikai no ārpuses, tagad interesenti var uzkāpt arī uz kuģa klāja.

Jūrmalas Brīvdabas muzejā atjaunotā kuģa “Undīne” klāju no lietus sargā pagaidu nojume. Pagājušā gadsimta 70. gados būvētais zvejnieku kuģis savulaik kalpoja kolhozam “Uzvara”. Vēsturiska bijusi kapteiņa Paula Gasiņa vadītās “Undīnes” un vēl četru kolhoza kuģu klātbūtne 1991. gada barikāžu notikumos Zaķusalā pie Latvijas Televīzijas.

“Tā bija parasta darba diena, kad viņi no rīta nākuši uz darbu. Atskanēja pavēle uzvilkt kuģim sarkanbaltsarkano karogu un doties uz Rīgu. Tā viņi tajās darba drēbēs, kādi bija, tādi atbrauca, un turpat veselu nedēļu uz tā kuģa nodzīvoja,” zina stāstīt Jūrmalas Brīvdabas muzeja vadītāja Daiga Sējāne.

“Undīne” Baltijas jūrā zvejoja līdz 2002. gadam. Stipras rūsas skartā kuģa nodošana Jūrmalas muzejam to savulaik pasargāja no sagriešanas metāllūžņos. Šovasar, pēc gandrīz gadu ilgiem restaurācijas darbiem, “Undīne” atguvusi sākotnējo izskatu, un interesenti var apmeklēt kuģa klāju, komandtiltiņu, kajītes un motora telpu.

“Kuģi atjaunoja seši, septiņi cilvēki uz vietas. Visas iekārtas, ko mēs redzam uz klāja, viņas visas tika demontētas un aizvestas uz Mērsragu, uz darbnīcu. Tur viņas tika attiecīgi notīrītas, nogruntētas un nokrāsotas,” kuģa pārvērtības izrāda Jūrmalas pilsētas muzeja projektu vadītājs Endijs Melnis. “Šeit ir pati galvenā vieta uz klāja. Vienīgais, kā šeit trūkst, tas ir kapteiņa krēsls, kurš netika uzmontēts, lai cilvēks varētu pienākt klāt un pataustīt pašu stūri un apskatīt arī kompasus un visas iekārtas, kas ir kapteiņa kajītē. Šeit mēs redzam sekstantu. Viņš, protams, ka nestāvēja tādā kastē. Viņš iemontēts kastē un pielīmēts, lai nevarētu aiznest prom.”

Piesaistot Eiropas fondu finansējumu, “Undīnes” atjaunošana izmaksājusi teju 100 tūkstošus eiro. Piedāvājot iespēju apmeklēt seno zvejas kuģi ikvienam, muzeja speciālisti cer raisīt plašāku interesi par zvejsaimniecību, kas vēsturiski bijusi galvenā Jūrmalas iedzīvotāju nodarbošanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti