Kultūras ziņas

Restaurētas Kundu senkapu senlietas

Kultūras ziņas

Pasniegta Dzintara Soduma balva

Atjauno Ķemeru kultūrvēsturisko parku

Atjaunoto Ķemeru kultūrvēsturisko parku plāno atklāt vasaras nogalē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirms aptuveni simt gadiem Ķemeru sanatorija bija iekārots galamērķis daudziem Latvijas un ārvalstu atpūtniekiem un sasirgušajiem, kas izmantoja sēravotu sniegtos labumus. 1990. gados visa Ķemeru godība zuda, un ilgus gadus nekas neliecināja par tās kādreizējo vērienu. Nu situācija mainījusies un jau pavisam drīz Ķemeru iedzīvotāji un viesi varēs pastaigāties pa parku, kas atjaunots pēc kādreizējiem paraugiem un tradīcijām.

Ķemeru parka komplekss vairākus desmitus gadu bija nolaists un negatīvi reprezentēja pilsētas tēlu. Šobrīd atjaunošanas darbi tuvojas beigām un jau pēc pāris mēnešiem kultūrvēsturiskā parka komplekss būs pieejams ikvienam interesentam. Taču ūdenstornis jau tagad ieguvis jaunu veidolu.

Jūrmalas domes Attīstības pārvaldes infrastruktūras investīciju nodaļas vadītāja Baiba Birzniece stāsta: “Plānots ir jau vasaras nogalē atklāt gan torni, gan parku kopumā kā vienu kompleksu teritoriju. Tiek atjaunoti parka celiņi, 12 tiltiņi, mazās arhitektūras formas, Mīlestības saliņas rotonda, Ķirzaciņu rotonda – viss tiek saglabāts, atjaunots atbilstoši vēsturiskajās foto fiksācijās norādītajam, sākot ar soliņiem, laternas arīdzan manīsiet, viņas atšķiras no tām, kādas ir šobrīd pilsētvidē esošās.

Viss ir pielāgots, lai radītu 1930. gadu sajūtu.”

Iepriecināti par atjaunošanu ir arī Ķemeru iedzīvotāji un viesi.

Ķemeru iedzīvotāja Iveta atzīmē: “Pirms atjaunošanas darbu sākuma te bija tīrās šausmas, protams, bet vēl senāk, manas bērnības laikos, šeit bija burvīgi. Šeit bija kopts parks, skaisti viss bija.”

Parka komplekss līdzās kādreiz tik populārajai sanatorijai simbolizē arī seno un bagāto Ķemeru vēsturi.

“Ķemeru parks, kas tagad tiek atjaunots, ir sākts veidot jau 1838.–1839. gadā, tad, kad tiek oficiāli nodibināts Ķemeru kūrorts,” stāsta Jūrmalas pilsētas muzeja direktore Inta Baumane. “Ķemeru kūrorts ir piedzīvojis vairākus ziedu laikus – viens no šiem laika periodiem ir laika periods līdz Pirmajam pasaules karam. Nākamais laiks ir 20. gadsimta 20., 30. gadi, kad Ķemeru kūrorts tiek atjaunots pēc Pirmā pasaules kara un arī ļoti daudz kas tiek darīts Ķemeru kūrorta attīstībā.”

Parka un kūrorta vēsture atklāta arī nupat atjaunotā ūdenstorņa telpās iekārtotajā ekspozīcijā –

tur redzams 20. gadsimtā populārās pilsētas vēriens ar estrādi simfoniskā orķestra koncertiem, kafejnīcām, vietējo tramvaja līniju un dzelzceļa maršrutu līdz pat Maskavai. Viena no telpām veltīta arī Ķemeriem nozīmīgiem cilvēkiem – ārstiem Jānim Lībietim un Mihailam Malkielam, gleznotājam Miervaldim Ķemeram un arī Imantam Ziedonim, kas, kā izrādās, Ķemeros strādājis ne vien par skolotāju un bibliotekāru, bet arī pastnieku.

5. stāvā pieejams arī skatu laukums.

“Mums ir iespēja šeit atkal iepazīt Ķemeru kūrorta vēsturi. Lūk, ir bildes no skatu platformas, kā tas bija vēsturiski – baltie soliņi, dāmas, tālskati – tas viss ir arīdzan šobrīd augšā pieejams un skatāms. Nu, lūk, un jau vēsturiski, kad šo ēku uzcēla 90 gadus atpakaļ, tā jau bija paredzēta kā skatu tornis, jo katrā kūrorta parkā ir jābūt vietai, kur tu vari baudīt dabu kopumā no augšas,” par ekspozīciju stāsta Jūrmalas domes Attīstības pārvaldes infrastruktūras investīciju nodaļas vadītāja Baiba Birzniece.

Jūrmalas domes pārstāvji cer, ka epidemioloģiskā situācija ļaus atjaunoto kompleksu svinīgi atklāt jau šīs vasaras beigās. Nākamais būvdarbu rindā gaida daudzfunkcionāls dabas tūrisma centrs blakus esošā teritorijā, un tā izbūve sāksies šī gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti