Atjaunotais Apsīšu Jēkaba muzejs - daudzpusīgs kultūras centrs un ieguvums novadam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lizuma pagastā šoruden atjaunotas un apmeklētājiem atvērtas pirms diviem gadiem ugunsgrēkā cietušās Apsīšu Jēkaba dzimtās mājas "Kalaņģi". Kaut gan tajā skatāma arī Apsīšu Jākabam veltītā ekspozīcija, ēka nebūs muzejs šī vārda ierastajā izpratnē. "Kalanģi" tagad drīzāk veidojas kā savas vietas kultūras un arī amatniecības centrs.

"Kalanģu" kultūrvēsturiskās mājas vadītāja Aiva Kraukle stāsta, ka pirmās svecītes šīs mājas Ziemassvētku eglītē iedegtas, sagaidot rakstnieka Apsīšu Jēkaba dzimšanas dienu 8.decembrī. Māja, kas pēc ugunsgrēka tagad atjaunota vēl gan gaida iekštelpu iekārtošanu, taču jau ir apskatāma neliela, rakstniekam veltītā ekspozīcija.

"Tas ir viņa rakstāmgalds, pie kura viņš ir rakstījis savus darbus. Šī kaudzīte ir Andersena pasakas, Apsīšu Jēkaba tulkotās. Ļoti interesanti tulkojumi patiesībā, valodas ziņā ļoti bagāti tulkojumi," stāsta Aiva Kraukle.

Šajā pašā istabā ir arī divas lelles - tēli no rakstnieka darba "Bagāti radi", ko gatavojuši paši lizumieši ar domu, ka te kādreiz varētu būt visi "Bagāto radu" tēli.

"Mums ir tāda doma, ka mēs visus "Bagāto radu" tēlus izveidosim, tad varēsim spēlēt leļļu teātri. Mums ir tāda doma, ka varētu arī uzņemt videofilmu "Bagāti radi" ar Lizuma vietējiem aktieriem," atklāj Aiva Kraukle.

Tagad, kad ēka ir atjaunota, par šādām un līdzīgām aktivitātēm tiek domāts, lai veidotu interesantāku ekspozīciju gan par Apsīšu Jēkabu, gan arī citiem apkaimes kultūras cilvēkiem. Rakstnieka dzimto māju atjaunojis viņa mazmazdēls Andrejs Birums un tā nodota nomā Gulbenes novadam.

"Tas, ko Andrejs Birums ir izdarījis, tas prasa vislielāko cieņu un atzinību. Patiesībā viņš arī visus šos gadus pāris reizes mēnesī ir braucis, zāģējis, pļāvis zāli, darbojies, piedalījies, visādos veidos atbalstījis. Tas, kas šeit notiek, tas ir kopā tapis," uzsver Aiva Kraukle.

Senatnīgā māja iekštelpu ziņā reizē ir arī mūsdienīga. Gulbenes novada kultūras konsultante Edīte Siļķēna uzsver - māju Lizuma pagasta un novada cilvēki varēs izmantot visai daudzpusīgi.

"Šajās mājās satiekas tautas lietišķās mākslas meistari. Otrs atzars, ko es redzu - rakstniecība, žurnālistika, kurā veidot nometnes vai saucam tās par radošajām dienām, kad cilvēki aizbrauc, dzīvo, raksta. Trešais - Lizumā ir pavisam nesen izveidojusies folkloras kopa, turpat netālu mums ir Druviena ar kokļu meistariem. Šī ir reāla vieta arī šiem tautas mūzikas instrumentiem, tautas mūzikas dziedājumiem. Tas tiešām ir reāls ieguvums novadam šinī jomā," pauž Edīte Siļķēna.

Savukārt Aiva Kraukle saredz, ka Apsīšu Jēkaba "Kalanģi" vispirms būs vieta, kur parādīt, cik bagāta bija rakstnieka valoda.

"Varētu šeit arī tikties un lasīt grāmatas, tagad modē ir lasīšanas pasākumi. Mēs varētu lasīt arī Apsīšu Jēkaba stāstus. Ja mēs iedziļināmies, tā valodas bagātība un tas emocionālais spēks, kas ir Apsīšu Jēkaba stāstos, es tiešām domāju, ka tas nav nemaz tik bieži sastopams," norāda Aiva Kraukle.

Bet pats būtiskākais, ko uzsver Aiva Kraukle, ir tas, ka no Apsīšu Jēkaba darbiem strāvo ģimenes un savas zemes mīlestība, kuru aktualizēt un mācīt jauniešiem būtu viens no mērķiem.

Tagad "Kalaņģos" vēl priekšā arī izpēte un ekspozīcijas izveide, lai te varētu saglabāt arī citu Lizuma pagasta kultūras cilvēku piemiņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti