Atjaunotā Lūznavas muiža svin gada jubileju Čurļoņa zīmē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rēzeknes novada Lūznavas muiža 24.aprīlī svin pirmā darbības gada jubileju kopš atvēršanas pēc vērienīgajiem renovācijas darbiem. Par godu jubilejai muiža aicina uz jaunā koncertflīģeļa ieskandināšanu lietuviešu mākslinieka un komponista Mikaloja Konstantina Čurļoņa (Mikalojus Konstantinas Čiurlionis) zīmē. Starp diviem koncertiem muižā tiks atklātas divas Čurļoņa darbu izstādes, kurās skatāmas mākslinieka darbu reprodukcijas un dokumentālās fotogrāfijas.

"Patiešām ļoti īpaša diena, jo piepildīsies simboliski mūsu sapnis. Pirmo reizi publiski tiks ieskandināts jaunais koncertflīģelis. Tāpat kā pati muiža arī flīģelis ir jūgendstila. Koncertflīģeļa rekonstrukcija notikusi Ugāles ērģeļbūves darbnīcā meistara Jāņa Kalniņa rokām," stāsta Lūznavas muižas pārvaldniece Iveta Balčūne. "Otrs lielais gods ir tas, ka šo ieskandināšanu veiks Čurļoņa mazmazdēls, lietuviešu pianists un komponists, Kauņas mūzikas akadēmijas profesors Roks Zubovs ar savu sievu, lietuviešu pianisti Sonatu."

Ievērojamo lietuviešu mākslinieku ar Lūznavas muižu saista poļu izcelsmes lietuviešu muižnieku Kerbedzu dzimta, kuras īpašumos Latgalē savulaik viesojies arī Čurļonis. 24. aprīlis būs simboliska mākslinieka atkal atgriešanās Kerbedzu dzimtas mājās. Izstādes Lūznavas muižā būs apskatāmas līdz jūnija sākumam.

Mikalojus Konstantins Čurļonis (1875–1911) ir vienlīdz izcils gan glezniecībā, gan mūzikā. Viņa vārdu saista ar sinestēzijas jēdzienu, kas aktualizējās mākslas filozofijā ap 1900. gadu, uzsverot dažādu mākslas disciplīnu saplūšanu. Čurļoņa gadījumā tā ir arī retā spēja ar krāsu “padarīt redzamu” skaņu.

Izstādē būs skatāmas cikla “Pasaules radīšana” 12 darbu reprodukcijas un dabas skatu reprodukcijas. Tāpat muižas viesi varēs ielūkoties arī Čurļoņa fotogrāfijās, kas dokumentē mākslinieka 1905. gada ceļojumu uz Kaukāzu – izstādē “Anapa" sadarbībā ar Kauņas Čurļoņa Nacionālo mākslas muzeju apskatei tiks piedāvātas 40 fotogrāfijas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti