Atjaunos Rundāles pils staļļu un Mencendorfa nama jumtu segumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valdība piešķīrusi 481 090 eiro Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Mencendorfa nama jumta atjaunošanai un Rundāles pils muzeja Staļļu ēku kompleksa rietumu puses staļļu ēkas jumta seguma, elektrības pievadu kabeļu un maģistrālā ūdensvada posma nomaiņai. lsm.lv pavēstīja Kultūras ministrijas pārstāve Lita Kokale.

"Pils kompleksa ēkas tiek uzturētas, regulāri veicot kārtējos remontus, tostarp labojot jumtu segumu. Šobrīd aktuāla kļuvusi staļļu ēku kapitāla atjaunošana - 2014. un 2015. gadā tika veikta pilnīga fasāžu krāsošana, bet jumta dakstiņu segums tiek labots pēc nepieciešamības, jo pilnīgai nomaiņai nepietiek līdzekļu. Arī staļļu jumta segums un konstrukcijas, laikam ejot, ir sasniegušas avārijas stāvokli, veiktie remontdarbi būs liels ieguldījums vienā no izcilākajiem baroka un rokoko arhitektūras pieminekļiem Latvijas kultūras mantojumā,” skaidro Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, papildinot, ka elektrības pievadu kabeļu un maģistrālā ūdensvada posma nomaiņai ieguldītie līdzekļi atvieglos Rundāles pils apmeklētāju un darbinieku ērtības, bet galvenokārt muzeja apmeklētāju, darbinieku un kultūrvēsturiskā mantojuma drošību, kas šajā gadījumā ir pirmajā vietā.

„Mencendorfa nams ir nozīmīgs arhitektūras un kultūras piemineklis, šodien plaši pazīstams starptautiskā mērogā. 25 gadus ēkā darbojas Rīdzinieku sadzīves kultūras muzejs ( Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja filiāle), latviešu-vācbaltiešu kultūras centrs un Stikla mākslas un studiju centrs. Ik gadu ēkā notiek vairāk nekā 100 dažāda mēroga pasākumu, ik gadu tiek atvērtas vismaz 20 izstādes. Muzeju apmeklē vairāk nekā 20 000 apmeklētāju gadā, to vidū nozīmīgs skaits ārzemju viesu,” stāsta Mencendorfa nama vadītāja Ilona Audere, uzsverot, „ar savu vēsturi, ar unikālajiem sienu gleznojumiem un īpašo mājas auru Mencendorfa nams ir jānosargā arī nākamajām paaudzēm – to nedrīkstētu sabojāt nesalabots jumts!”

Rundāles pils ansamblī ietilpst 16 ēkas ar kopējo apjomu 14 249,2 m². Pils ansambļa restaurācija sākās 1972.gadā līdz ar patstāvīga muzeja nodibināšanu.

Mencendorfa namu veido divu ēku komplekss, katrai ēkai ir trīs stāvi, un abām ēkām ir izbūvēti jumta stāvi. Kopš ēkas restaurācijas un muzeja darbības uzsākšanas 1992.gadā tajā kapitāli infrastruktūras uzlabojumi nav veikti. Ēkas tehniskās apsekošanas rezultātā tika konstatēts, ka stipri bojāts kārniņu jumta segums un izdrupušas karnīzes.

Finansējumu Rundāles pils muzeja Staļļu ēkas un Mencendorfa nama jumtu segumu atjaunošanai valdība piešķīra no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti