Atbalstam nodokļu reformas seku mazināšanai pieteikušies mazāk autordarbu pasūtītaju nekā prognozēts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ne visi saimnieciskās darbības veicēji, kuru radošajā darbībā būtisku izdevumu sastāvdaļu veido no 2021. gada 1. jūlija pieaugušās autordarbu radīšanas atlīdzības, izmantojuši iespēju pieteikties vienreizējai kompensācijai nodokļu likumdošanas izmaiņu ietekmes amortizēšanai: noteiktajā termiņā – līdz 29. novembrim – saņemti 90 pieteikumi, pretendējot uz 1 107 901,84 eiro, informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Kā skaidroja KM, izstrādājot atbalsta mehānisma nosacījumus, tika prognozēts, ka atbalstam kvalificējas un varētu pieteikties 791 kultūras un mediju nozaru saimnieciskās darbības veicējs – Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu maksātāju reģistrā reģistrētās personālsabiedrības, kapitālsabiedrības, biedrības vai nodibinājumi – pat pārsniedzot pieejamo finansējumu.

No saņemtajiem un izvērtētajiem pieteikumiem 84 (53 kultūras un 31 mediju nozarē) atbilda Ministru kabineta noteikumos "Valsts atbalsta sniegšanas kārtība kultūras un mediju nozarei nodokļu likumdošanas izmaiņu radītās ietekmes amortizēšanai" noteiktajam. Atbalstam nekvalificējās 6 iesniegtie pieteikumi (4 kultūras un 2 mediju nozarē).

Abiem mediju nozarē noraidītajiem saimnieciskās darbības veicējiem šajā un iepriekšējos divos fiskālajos gados jau ir bijis piešķirts valsts atbalsts kā de minimis atbalsts, kas sasniedzis Eiropas Komisijas regulās noteikto maksimālo de minimis atbalsta apmēru vienam vienotam uzņēmumam. Līdz ar to šie abi mediju nozares uzņēmumi jebkurā valsts atbalsta programmā, kas tiek piešķirts kā de minimis atbalsts, šogad vairs nevar pretendēt uz finansējumu.

Šis atbalsts ir vienreizējs un uzņēmējiem tiek sniegts tikai 2021. gadā, ņemot vērā to, ka nodokļu likumdošanas izmaiņu rezultātā pieaugušās autoratlīdzību izmaksas paredzēt nebija iespējams. Turpmākajos gados uzņēmēji šīs izmaksas varēs ieplānot, attiecīgi šāds atbalsts turpmāk vairs netiks sniegts.

KONTEKSTS:

No 2021. gada 1. jūlija autoratlīdzības izmaksātājam paredzēts pienākums ieturēt iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) no ieņēmumiem līdz 25 000 eiro gadā 25 % apmērā, bet ieņēmumiem, kas pārsniedz 25 000 eiro gadā – 40 % apmērā. No šī nodokļa 80 % attiecina uz valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) un ieskaita valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu sadales kontā, bet 20 % attiecina uz IIN.

No 2021. gada jūlija ir ieviests arī minimālo VSAOI objekts – ceturksnī trīs minimālo algu apmērā. Minimālā darba alga šogad ir 500 euro, un minimālās sociālās iemaksas plānotas 170 eiro apmērā mēnesī par darba ņēmējiem, kuri apdrošināti vispārējā kārtībā. Minimālais VSAOI apmērs ceturksnī ir jāsamaksā no trīs minimālajām algām, kas autoratlīdzību saņēmējiem vai izmaksātājiem rada papildu izdevumus, jo tikai retais veica VSAOI nomaksu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti