ASV nodibināts ziedojumu fonds Latvijas kultūras organizāciju atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Amerikas Savienotajās Valstīs dibināta jauna organizācija – fonds "American Friends of the Latvian National Museum Inc." ("Latvijas Nacionālā mākslas muzeja amerikāņu draugi"), lai pievērstu uzmanību un veicinātu atbalstu Latvijas mākslas muzejiem. Tās dibinātāji – māksliniece Vija Celmiņa, Latvijas goda konsuls Vermontas štatā Daris Dēliņš un Latvijas goda konsuls Filadelfijā Džons Medveckis. Fonda darbības mērķis ir sekmēt un organizatoriski virzīt ASV tautiešu uzmanību un finansiālo atbalstu Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam (LNMM) un līdzīgām iestādēm Latvijā, lai tās krātu, saglabātu un izstādītu mākslas darbus ar vēsturisku, akadēmisku un māksliniecisku nozīmi Latvijas kultūrtelpai, informēja LNMM pārstāvji.

Daris Dēliņš par fonda tapšanas ideju pastāstīja: "Ideja mūsu organizācijai radās nejauši pie pusdienu galda Ņujorkā, Vitnijas muzejā pirms dažiem gadiem, kad viesojās Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde. Māksliniece Vija Celmiņa un Latvijas goda konsuls Filadelfijā Džons Medveckis jautāja: "Kāpēc mums ASV nav iespēja ziedot Latvijas muzejiem un atbalstīt to darbību, kolekciju papildināšanu, kā arī sniegt atbalstu Latvijas māksliniekiem?" Visi paskatījās uz mani, un es teicu: "Protams, mēs noteikti varam šādu organizāciju dibināt!" Tagad, divus gadus vēlāk, pateicoties Džona Medvecka un Vijas Celmiņas finansiālajam atbalstam, organizācijas dibināšanas darbi ir pabeigti, un tā sāk vākt ziedojumus."

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (2016)
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (2016)

LNMM direktore Māra Lāce atzina: "Mēs esam gandarīti par šādas organizācijas izveidi. Atbalsts, ko tā varētu sniegt, būs būtisks ieguldījums Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pilnvērtīgā darbībā krājuma papildināšanā, pētniecībā un izstāžu organizēšanā. Esam pateicīgi fonda izveidotājiem un atbalstītājiem par iniciatīvu un ieguldīto darbu."

LNMM nodaļas "Arsenāls" vadītāja Elita Ansone skaidroja: "Jau daudzus gadus muzejam ir cieša draudzība ar mākslinieci Viju Celmiņu, kura pastāvīgi interesējas, kādas izstādes un projektus mēs attīstām. Viņa vienmēr uzsvērusi nepieciešamību sniegt lielāku atbalstu tieši māksliniekiem. Ceru, ka organizācijas "Amerikāņu draugi" izveidošana paplašinās iespējas muzejā to darīt."

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir lielākā profesionālās mākslas krātuve valstī, kas ieņem svarīgu vietu kultūras vērtību uzkrāšanā, saglabāšanā, popularizēšanā Latvijā un ārvalstīs. LNMM misija ir izglītot sabiedrību un rosināt tās interesi par Latvijas un pasaules vizuālās mākslas liecībām to vēsturiskajās un mākslinieciskajās izpausmēs, akcentējot nacionālās mākslas skolas vietu kultūras vēsturē un laikmetīgajos procesos, uzsvēra LNMM. Iestādes struktūrā ietilpst Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, Mākslas muzejs "Rīgas Birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, izstāžu zāle "Arsenāls".

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (2016)
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (2016)

Naudas līdzekļu ziedojumus fondam "Amerikāņu draugi" var veikt ar čeku, "PayPal" vai ar testamenta novēlējuma starpniecību. Mākslas darbu ziedojumus muzeji varēs pieņemt pēc to kultūrvēsturiskās un mākslinieciskās nozīmības izvērtējuma un atbilstības savai krājuma politikai. Par ziedojumiem fondam "Amerikas draugi" ASV dzīvojošie nodokļu maksātāji (un organizācijas) var saņemt atskaiti par saviem gadskārtējiem nodokļiem. Tas būtu ieguvums gan ziedotājam, gan Latvijas muzejiem. Sīkāka informācija par fonda darbību pieejama mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti