Kultūras ziņas

Izdota monogrāfija par jaunāko laiku Latvijas kino

Kultūras ziņas

"Sansusī" vizuālais gadumijas koncerts

Izmaiņas Jūrmalas muzeja pārvaldībā

Aspazijas māja un Bulduru izstāžu nams turpmāk strādās bez vadītāja; Jūrmalas dome cer ietaupīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Gada nogalē ierasts pabeigt iesāktos darbus, lai atbrīvotu vietu jaunām idejām un iecerēm, ko īstenot jaunajā gadā. Šī gada nogalē pārmaiņas skārušas Jūrmalas pilsētas muzeja pārvaldību. Likvidētas Aspazijas mājas un Bulduru izstāžu nama vadītāju štata vietas un turpmāk abas Jūrmalas muzeja filiāles centralizēti pārvaldīs Jūrmalas muzejs. Šāds Jūrmalas domes lēmums radījis neizpratni daļā kultūras sabiedrības pārstāvju.

30. decembris būs pēdējā darbadiena divām ilggadējām Jūrmalas muzeja filiāļu vadītājām – Aspazijas mājas vadītājai Ārijai Vanagai un Bulduru izstāžu nama vadītājai Agnesei Bulei. Jūrmalas domē lēmumu skaidro ar centralizētām pārvaldības sistēmas izmaiņām visā pašvaldībā. Turpmāk Aspazijas māju un Bulduru izstāžu namu darbību centralizēti uzraudzīs Jūrmalas pilsētas muzejs, kura pārziņā ir arī Brīvdabas muzeja filiāle un Ķemeru ūdenstorņa ekspozīcija.  

Jūrmalas pašvaldības Kultūras nodaļas vadītāja Agnese Miltiņa skaidro: "Ir jāpārskata veicamās funkcijas, lai nodrošinātu visās šajās vietās līdzvērtīgu stratēģiski izplānotu darbību. Varbūt, no vienas puses, samazinot administratīvos izdevumus un, no otras puses, rūpējoties par piedāvājuma kopīgu elpu. Lai pilsētā muzejs funkcionētu kā vienots organisms. Mēs ļoti lepojamies ar šīm darbiniecēm un nekādā gadījumā tas nav viegls, ātrs un nepārdomāts lēmums. Šeit ir tīri pragmatiski, saimnieciski aprēķini, lai varētu nodrošināt muzejus atvērtus bez maksas, kā tas bijis līdz šim."

Aspazijas māja šogad atzīmē 25 gadu jubileju. Un protams, ka tās ilggadējai vadītājai Ārijai Vanagai rūp muzeja nākotne: "Man nav saprotams, kāpēc nenotiek nekāda apspriešana, jo nenotiek arī nekāda priekšmetu nodošana, un galvenais, ka nav pēctecības. Tas ir vistrakākais, kas mani satrauc un satrauc arī Latvijas kultūras sabiedrību. Diemžēl muzeju vadīt attālināti nav iespējams un it sevišķi, kur ir tūkstošiem muzeja priekšmetu un arī apmeklētāju. Bez tiešās saiknes nebūtu nekas."

Bulduru izstāžu nams Jūrmalas pilsētas muzeja saimniecībai pievienojās 2018. gadā. Un gandrīz 10 gadus par dažādām akcijām un mākslas izstādēm šeit rūpējas māksliniece Agnese Bule. Viņa uzsver: "Ja Jūrmalas dome saka, ka viņi grib ietaupīt, es nezinu, ko viņi ietaupīs. Ar tādu naudu, kas šeit tika dota, tāds rezultāts nav iespējams, ja nav brīvprātīgā sektora, ko es 10 gadu laikā piesaistīju."

Domes pārstāve Agnese Miltiņa akcentē: "Tā bumbiņa šobrīd ir muzeja centrālā aparāta un kultūras nodaļas kā pārraugošās institūcijas pusē, lai mēs atrastu vislabāko mehānismu, kā nodrošināt kvalitatīvu namu darbību šajos pandēmijas apstākļos."

Pēc iecerētās reformas Aspazijas mājā strādās apmeklētāju centra speciālists un izglītojošo darbu vadītājs, bet Bulduru izstāžu namā paliks eksponātu uzraugs un izstāžu kurators. Abās filiālēs darbu saglabās arī divas apkopējas un divi sētnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti