Kultūras ziņas

Izrāde "Saška" – kā saglabāt cilvēcību karā?

Kultūras ziņas

Liepājā pirmoreiz notiek festivāls "Gaismotā Liepāja"

Aspazijai - 150!

Aspazijas dzimšanas dienu svin visas dienas garumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau vēstīts, ka 16. martā dzimšanas diena tiek atzīmēta diženajai Latvijas dzejniecei Aspazijai. Par godu šim svinīgajam notikumam jau vairākus mēnešus gan Latvijā, gan arī citviet pasaulē tiek rīkoti dažādi pasākumi, bet pašā dzimšanas dienā pasākumi norisinājušies jau no paša agra rīta.

Aspazijas dzimšanas dienu pirmie sāka svinēt filatēlisti, kuriem jau no pusastoņos rītā, Latvijas pasta "Saktas" nodaļā bija iespēja piedalīties svinīgā, speciālā Aspazijas aploksnes zīmogošanā. Aploksnes “Aspazijai 150”, kas izlaista tikai 1000 eksemplāru tirāžā, autors ir Ģirts Grīva, bet zīmogā attēlots literātes autogrāfs.

Bet uz svinīgām dzimšanas dienas brokastīm Aspazijas mājā Jūrmalā, Dubultos tika ielūgtas mūsdienu latviešu literatūras spēcīgas personības, lai tiešraidē Latvijas radio raidījumā “Kultūras Rondo” dalītos ar savām izjūtām par Aspaziju.

„Mans, ilgotais! Tev rakstu šodien tādēļ, ka man sirds aiz ilgām pēc tevis grib beigties. Laiks līdz tam, kad atkal redzēsimies, man šķiet kā mūžība! Man šķiet, ka tikai jaunā valodā es gribētu laimes vārdus sacīt!” lasa Karīna Tatarinova.

„Vienmēr ir runāts – Rainis un Aspazija, bet īstenībā ir Aspazija un Rainis. Tagad jau mēs svinam, cienām un mīlam, bet ja paņemam vienu pašu Aspaziju, vēl vairāk redzam viņas lielumu,” skaidro Māra Zālīte. „Viņus nevajag pretstatīt. Viņi ir Siāmas dvīņi mūsu literatūrā, jo viņi viens otram ir devuši, tas ir rezultējies fantastiski! Jūtos ļoti šodien laimīga!”

Aspazijas fenomens, iespējams, meklējams apstāklī, ka 19.gadsimta beigās, kad latviešu literatūrai nebija liela mēroga un tajā nebija daudz spožu personību, jaunā, ārkārtīgi intelektuālā Elza Rozenberga spēja aizraut ar harismātisku savu ideju pasniegšanu, nebaidoties tiešuma un pārliecinoši sekojot saviem ideāliem.  Tieši šīs īpašības Aspaziju dara tik īpašu mūsdienās, strādājot pie  Jaunā Rīgas teātra izrādes ”Aspazija. Personīgi” uzskata dramaturģe Inga Ābele.

„Tas ārkārtīgais paradokss, noslēpums, kas valdzina Aspazijas personībā, tas apvienojums – vētras, negaisa un liesmu... Dzejniece ir ārkārtīgi jutīga un trausla personība, kas rūpējas par visu – mātišķi un sirsnīgi!” – tā Inga Ābele.

Savukārt Aspazijas mājas vadītāja Ārija Vanaga izsaka cerību, ka „šī diena tiks svinēta visur”.

„Tas bija mans lielais, ilgais sapnis, tāpat kā Mārai Zālītei - kā būtu, ja 16. martā mēs domājam par visai Latvijai tik būtisku personību kā Aspazija,” atzīst Vanaga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti