Panorāma

Reģionālo slimnīcu vadītāji cer uz tiesībsarga atbalstu

Panorāma

Kam ticis algas pieaugums?

Nacionālo operu vairs nevadīs A.Žagars

Arodbiedrība prasījusi Žagara neiekļaušanu operas valdē; Maskats sadarbību pieļauj

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ilggadējā Opernama direktora Andreja Žagara neiekļaušanu pat operas valdes sastāvā lielā mērā sekmējusi tās arodbiedrības prasība nepieļaut Žagara nonākšanu valdē, intervijā LTV „Panorāma” atzina Latvijas Nacionālās operas vadības pretendentu komisijas vadītājs Jānis Dripe.

 

„Ministre atšķirībā no komisijas nevarēja abstrahēties no finanšu disciplīnas operā, no menedžmenta problēmām… Es īpaši gribu akcentēt, ka tā ir milzu atbildība ministrei Žagaru vispār neiekļaut valdē. Es gribu vēlreiz teikt, tā ir milzīgu atbildība arodbiedrībai reizē arī ilgtermiņa redzējuma vēstījums ko, protams, ministre kā politiska ministre nevar nevērtēt draudus par streikiem un šo kategorisko prasību,” saka Dripe.

Operas arodbiedrības līderis Aldis Grunde pozitīvi vērtējis Žagara izslēgšanu no valdes. „Uzskatu, ka [Kultūras ministrijas izveidotā] komisija ir labi pastrādājusi, jo Operas likumā ir punkts, kas paredz, ka valdes locekļiem ir jābūt cilvēkiem ar nevainojamu reputāciju. Ja operas vadībā paliktu Žagars, es domātu, ka komisija savu darbu nav paveikusi,” sacīja Grunde.

Pēc viņa domām, ar Maskatu ir iespējams dialogs, kas nav bijis iespējams ar Žagaru. „Mēs viņu pazīstam kā māksliniecisko vadītāju, nepazīstam kā valdes priekšsēdētāju. Taču domāju, ka nekas nav akmenī jāiekaļ - tāpat ir trīs mēnešu pārbaudes laiks, kurā mums jādod iespēja jaunajai valdei strādāt,” pauda LNO orķestra un LNSO arodbiedrību vadītājs.

„Es gan lasīju, ka Žagaram piedāvāts padomnieka amats - tur gan saskatu sava veida bīstamību, bet tā lai paliek „jaunās paaudzes” atbildība, kā viņi šo sadarbību ar Žagaru veidos. Ja agrāk operas direktors Žagars varēja angažēt režisoru Žagaru, tad tagad valde izvērtēs, vai vajadzīgs tik dārgs režisors un vai viņš patiešām ir tik labs,” izteicās Grunte.

Pagājušais gads operā noslēdzās ar finanšu skandālu. Valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem sedza pusmiljonu latu lielu nodokļu parādu. Tajā pašā laikā Andreju Žagaru slavē kā neaizstājamu Latvijas nacionālās operas vārda nesēju pasaulē, jo īpaši Ziemeļeiropā.

„Panorāmai” neizdevās sazināties ar Žagaru. Jaunais operas direktors Arturs Maskats stāstīja, ka Žagars šobrīd ir ārzemēs. Viņš atzīst, ka ir grūti iedomāties operu bez Žagara un nu jau bijušā direktora darba vēriens būtu jāizmanto.

Valdē bez Maskata vēl strādās Rīgas biznesa skolas pasniedzēja Inese Eglīte, kā arī Latvijas Televīzijas bijusī kultūras raidījumu satura redaktore un muzikoloģe Daina Markova. Maskatam pagaidām grūti iedomāties operas valdi bez Žagara.

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti