Dienas ziņas

Malnavas koledža iekārtojusi jaunu tehnisko bāzi

Dienas ziņas

Narkomāniem autovadītāja tiesības grib atņemt uz mūžu

Kuldīgā aizvadītas arhitektūras dienas

Arhitektūras dienas Kuldīgā sniedz jaunas ierosmes pilsētvides sakārtošanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jaunā paaudze vienmēr nāk ar interesantām un īstenojamām idejām – tā par Pasaules arhitektūras dienām Kuldīgā saka pasākuma rīkotāji. Uz tām dalīties ar savām zināšanām tiek aicināti ne tikai pieredzes bagāti speciālisti, bet arī Latvijas augstskolu studenti. Šā gada temats – vienotais mantojums, tā stabilās un mainīgās izpausmes Kuldīgā – atkal nesis jaunas ierosmes pilsētvides sakārtošanā.

Tā kā Kuldīgas vecpilsēta ir ceļā uz iekļūšanu UNESCO, dažādu vēsturisku objektu restaurācija te ir ikdiena. Iegūtā pieredze rāda, ka mantojums jāuztver kā vienots kopums – to ietekmē gan cilvēki, kas dzīvo konkrētajā vietā, gan daba, gan kultūrvēsture. Kā veiksmīgāk to visu izmantot, konferencē dalījās dažādu jomu speciālisti. Viens no atzinumiem – Kuldīgas vērtība slēpjas detaļās – tādēļ nupat tapuši tipisko detaļu un elementu vizuālie risinājumi.

"Nevis tikai apbūves noteikumos ierakstīt: "Tipiski Kuldīgai", bet arī parādīt, kā tas ir, jo visi cilvēki jau nevar to zināt - iedzīvotāji un arī daži projektētāji, kas nedzīvo Kuldīgā," skaidro Kuldīgas novada pašvaldības Būvniecības nodaļas vadītāja Jana Jākobsone

Kā kuldīdznieki redz savu pilsētu, kas tajā labs, kas jāatjauno, kas neiederas – to, veicot aptauju, izzināja triju augstskolu studentu komandas. Viņu uzdevums bija arī ieteikt, kā novērst iedzīvotāju minētos trūkumus.  Vairāki risinājumi tika ieteikti, ko darīt ar privātīpašumā esošajiem graustiem, piemēram, tos aizklāt ar sietiem vai sienas apgleznot, diennakts tumšajā laikā tās varētu būt video projekcijas.

Rīgas Stradiņa Universitātes Multimediju komunikāciju 3.kursa studente Olga Korņikova uzskata, ka, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, jau tāpat skaisto Kuldīgu naktī var padarīt vēl skaistāku.

Viena no komandām kā dažādu pilsētas daļu vienojošo elementu bija izvēlējušies šķūnīšus  – gan kā malkas novietni, gan kā vizuālu risinājumu citām vajadzībā, piemēram, - pārģērbšanās kabīni Zilā karoga pludmalē.

"Šķūnīši tiešām bija problēma, ko daudzi minēja. Tad mēs uz tiem skatījāmies, domājām un sapratām, ka tā var būt kā stilīga opcija," skaidro Latvijas Kultūras akadēmijas Kultūras socioloģijas un menedžmenta 2.kursa studente Nadīna Rutka.

Arhitektūras dienās ar savām idejām studenti tiek piesaistīti regulāri. Komisija vēl lems, ar kuru no šo risinājumu autoriem sadarboties turpmāk, lai to īstenotu.

Šobrīd notiek darbs pie pērnā gada uzvarētāja idejas īstenošanas. Top velosipēdu novietnes, kas izveidotas kā lidojošās zivis.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti