Arhitektūras balvas žūrijas pārstāvi Muelsu pārsteidz uzsvars uz seno ēku rekonstrukciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Piektdien vakarā sācies gada lielākais notikums Latvijas arhitektūrā - Arhitektūras gada balvas pasniegšanas ceremonija, kas šogad pirmoreiz notiek kā plaši publiski pieejams pasākums Vecrīgā, līdzās Zviedru vārtiem. Starptautiskās žūrijas pārstāvis arhitekts Nātans Romero Muelass Latvijas Radio stāstīja, ka viņu pārsteidza senu ēku rekonstrukcijas projekti, kas pieteikti konkursā.

Apbalvošanas ceremonijā šā gada labākos arhitektūras sniegumus godalgos ar divu pakāpju apbalvojumiem - Latvijas Arhitektūras gada balvu, ko parasti piešķir vairākiem darbiem, un „Grand Prix” jeb Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu vienam vislabākajam. Uzvarētāju, kura vārds varētu kļūt zināms ap deviņiem vakarā, izraudzījusies starptautiska žūrija.

Pēc iepazīšanās ar darbiem attālināti žūrijas locekļi šonedēļ apbraukājuši visu Latviju, lai apmeklētu pusfinālam izraudzītos darbus klātienē. Iespaids par projektu kvalitāti ir ļoti labs un uzvarētāja izvēle bijusi grūta, tā Latvijas Radio atzina žūrijas pārstāvis, arhitekts Nātans Romero Muelass

„Iepazīstoties ar izvirzītajiem darbiem, pamanīju, ka ir liels uzsvars uz senu ēku rekonstrukcijas projektiem, kas citos konkursos nav tik tipiski. Tagad, kad divas dienas esmu pavadījis, tos aplūkojot klātienē, saprotu šādu projektu vajadzību un nozīmību. Šādos konkursos es parasti vairāk gaidu modernas ēkas, bet šeit bija lielāks akcents uz cilvēkiem draudzīgu plānošanu senu ēku saglabāšanu,” sacīja Muelass.

„ Latvijā esmu pirmoreiz, un situācijas dažādās valstīs atšķiras - ir savs laiks eksperimentēt, savs laiks atgūties no krīzes, un vērtējot darbus, mēs centāmies ņemt vērā balansu starp jauno arhitektūru, lieliem renovācijas projektiem un tā tālāk, lai sniegtu visaptverošu skatījumu uz to, kas notiek Latvijas arhitektūrā. (..) Biju patīkami pārsteigts par projektu kvalitāti, īpaši zinot, ka to gaitu ietekmēja ekonomiskā krīze. Starp izvirzītajiem darbiem bija liela konkurence un izvēlēties bija ļoti grūti. No finālistiem būtu varējis uzvarēt gandrīz jebkurš, un tālākais jau ir atkarīgs no žūrijas, kurā ir četri eksperti ar dažādu pieredzi un interesēm. Diskusijas bija ļoti karstas, bet domāju, ka tā ir ļoti laba zīme,” pauda žūrijas pārstāvis.

 Nacionālā žūrija iepriekš Arhitektūras gada balvas pusfinālam izraudzījās 16 darbu, tostarp Austrumlatvijas koncertzāli „Gors”, Daugavpils cietokšņa Nikolaja vārtu un tilta restaurāciju, grāmatu „Kuldīga: arhitektūra un pilsētbūvniecība”, Talsu Radošo sētu un citus projektus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti