Kultūras ziņas

Gada NeDarbs. Lieldienu dārzs un instalācijas

Kultūras ziņas

Rutas Štelmaheres "Kalps"

Ēkas Elizabetes ielā 2 nākotne neskaidra

Arhitektu savienības prezidents: Koncertzāles potenciālo novietņu izvērtējums būs gatavs maijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kultūras ministrija (KM) sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību (LAS) sākusi realizēt nākamo posmu – 11 atlasīto novietņu salīdzinošo analīzi un organizētas fokusgrupu diskusijas sabiedrības, ieinteresēto pušu līdzdalībai un profesionālo viedokļu pārstāvniecībai. “Plānojam, ka atlasīto novietņu padziļinātā izvērtējuma un fokusgrupu diskusiju rezultāti būs gatavi līdz maija beigām. Kopējais novietņu izvērtēšanas procesa mērķis ir nonākt pie pētījuma un secinājumiem par 1-3 potenciāli pamatotākajām novietnēm,” akcentēja LAS prezidents Juris Poga.

Atlasīto novietņu salīdzinošajā analīzē, kuru veic “MASH Studio” (Lietuva), vērtēs novietņu stratēģisko potenciālu, sasniedzamību un piekļuvi, vietas gatavību attīstībai, izskatot juridiskos kritērijus un ar tiem saistītos riskus, veicot izmaksu prognozes, izstrādājot telpisko analīzi kontekstā ar novietnes kapacitāti, vērtējot pilsētvides kontekstu un iespēju veidot vizuāli atpazīstamu ēku, izskatot projekta realizācijas atbilstību ilgtspējības principiem, kā arī iekļaujot salīdzināmus starptautisku koncertzāļu projektu piemērus. “MASH Studio” uzdevums ir izstrādāt visaptverošā kvantitatīvo datu analīzē un fokusgrupu diskusiju rezultātos, kā arī darba komunikācijā ar pasūtītāju balstītu pētījumu par Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta – sabiedriski nozīmīgas ēkas stratēģiskai attīstībai atbilstošāko novietni Rīgā.

Fokusgrupu tematiskās darbnīcas kā Nacionālās akustiskās koncertzāles novietņu Rīgā izvērtēšanas integrētu sastāvdaļu veidos un organizēs “Grupa 93” (Latvija). Darbnīcu un diskusiju ietvaros tiks akcentēti jautājumi, kas svarīgi sabiedrībai, dažādām ieinteresētajām pusēm un profesionāļiem, lai kopīgi iztēlotos nākotnes koncertzāli Rīgas un plašākā kontekstā. Šāds process tiek īstenots, lai nodrošinātu publisko pārstāvniecību, subjektīvu kritēriju, kolektīvo interešu un dažādu kopienu vajadzību pienācīgu integrāciju plānošanas procesā.

KONTEKSTS:

Valdība 2020. gada 16. jūnijā atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) rosinājumu attīstīt Rīgas akustiskās koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2, Kronvalda parkā. Vairāki arhitekti ceļ trauksmi par koncertzāles būvniecībai izvēlēto vietu, norādot, ka ēka ir padomju laika modernisma arhitektūras mantojums un to nojaukt nevajadzētu.

Kultūras ministrs vērsies pie Latvijas Arhitektu savienības, aicinot arhitektu kopienu vienoties par kopīgu nostāju attiecībā uz nacionālo koncertzāli. Arhitektu savienība vienojusies par četru soļu plānu, kuru Arhitektu savienība cer  realizēt sadarbībā ar Kultūras ministriju, lai nonāktu pie sava priekšlikuma, uzsverot, ka svarīga būs arī sabiedrības iespēja sekot līdzi visiem procesa posmiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti