Kultūras ziņas

Starptautiskas mākslinieces Latviju uzskata par pasaku zemi

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Arheologu skola – iespēja praktiskās darbnīcās iepazīt vēsturi

Arheologu skola – iespēja praktiskās darbnīcās iepazīt vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nedēļas garumā Lucavsalā, Latvijas Arheokluba dārzā, cilvēkiem ir iespēja ceļot laikā. Šādu pieredzi var gūt praktiskās darbnīcās, kurās izgatavos darbarīkus un ieročus, to skaitā – krama bultu galus. Eksperimentālās arheoloģijas un seno tehnoloģiju vasaras skolas mērķis ir parādīt, kā no senā akmens laikmeta līdz bronzas laikmeta sākumam mainījusies amatniecības prakse.

Eksperimentālās arheoloģijas iepazīšana šonedēļ sākas ar akmens laikmetu. Viens no tā laika svarīgākajiem izejmateriāliem bija krams. Ik dienu līdz pat svētdienai tiks veidots ceļojums tuvāk mūsdienām.

Arheologs Artūrs Tomsons stāsta: "Vasaras skolas ideja radās tieši tāpēc, ka varbūt ir ļoti daudz un labas teorētiskās zināšanas gan augstskolās, gan vidusskolās, bet mazliet pietrūkst sasaistīšanās ar realitāti. Stāsts ir par cilvēku aiz tā visa. Materiāls jau ir tāds, kāds viņš ir. Cilvēks vienmēr meklē, kā ir ērtāk, kā efektīvāk, kā labāk. [..] Mēs dzīvojam tādā ļoti steidzīgā laikmetā, kur ir pārsātinājums ar informāciju, mēs pat viņas vērtību kaut kādā mērā ne līdz galam novērtējam. Cik mums ir paveicies, ka mums nav viss šis garais process jāiziet vēlreiz. Ka mēs vienkārši atveram internetu, apskatāmies, kā darīt to. [..] Katrs jaunais risinājums bija milzīgs solis uz priekšu. Mēs to iztēloties nevaram, cik tas aizņēma ilgu laiku, lai šīs tehnoloģiskās pārmaiņas notiktu."

Lai dažādos vēstures posmus labāk iepazītu, tiks izmantotas eksperimentālās arheoloģijas metodes. "Eksperimentālā arheoloģija tā ir arheoloģijas apakšnodaļa, kura darbojas ar mērķi iegūt informāciju, labāk interpretēt to, kas ir atrasts īstos izrakumos. Tas nozīmē, ka tā ir ļoti piemērota studiju laikos vēstures arheoloģijas studentiem, lai praktiski labāk saprastu materiālu, ar ko viņi potenciāli strādās vēlāk dzīvē," skaidro arheologs.

Ideja par projektu veidojās pirms apmēram 10 gadiem. Sākotnēji tas bija plānots kā pasākums studentiem, stāsta Tomsons: "Laika gaitā skolas formāts izauga. Šobrīd pieteikties var jebkurš. Nu varbūt sākumskolas bērniem tur būs par sarežģītu, bet no pusaudžu gadiem uz priekšu – visi pārējie vecumi laipni lūgti."

Arheologs norāda, ka pasākuma mērķis ir virzīt cilvēkus uz senāko vēstures posmu izpēti. Tāpat mērķis ir pievērst Rīgas domes uzmanību. Viņaprāt, nepieciešams attīstīt ideju par arheoparku, kur cilvēkiem būtu iespēja iepazīt arheoloģiju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti