Āraišu ezerpils pētnieka Jāņa Apala jubilejā arheoloģisko parku varēs apmeklēt bez maksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Atzīmējot arheologa Jāņa Apala 90. dzimšanas dienu, 17. septembrī Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks savus apmeklētājus gaidīs bez ieejas maksas, informēja arheoloģiskā parka pārstāvji.

Apmeklētāju centrā būs iespēja tuvāk iepazīt Jāni Apalu jaunajā pastāvīgajā ekspozīcijā, kā arī iepazīties ar viņa sniegtajām intervijām televīzijā un radio. Tāpat arī parka apmeklētāji varēs ezerpilī izzināt 8./9.-10. gadsimta iedzīvotāju apģērbu un iedzīvi. Apmeklētājiem būs iespēja uzdot jautājumus, ieraudzīt senos darbarīkus un citus priekšmetus.

Piedaloties Latvijas Republikas kultūras ministram Naurim Puntulim (Nacionālā apvienība), Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldei, Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūtam, kā arī Latvijas Arheologu biedrībai un Amatas novada domei,17. septembrī pulksten 16.00 tiks organizēts piemiņas brīdis un ziedu nolikšana pie Jāņa Apala kapa, kas atrodas pāri ceļam no Āraišu ezerpils Arheoloģiskā parka – ar skatu uz augšāmcelto ezerpili.  

Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā pasākumi Jāņa Apala zīmē turpināsies līdz pat gada beigām. Ar nākošo gadu Āraišu ezerpils Arheoloģiskā parka komanda plāno uzsākt ceļu uz muzeja statusa iegūšanu, lai nosargātu Jāņa Apala atstāto mantojumu un attīstītu savu turpmāko darbību.

Āraišu ezerpils Arheoloģiskais parks šo gadu veltījis Dr. hist. h. c. Jānim Apalam, kura vārds un mūža darbs saistās ar Āraišu ezerā un tā apkaimē veiktajiem pētniecības darbiem un Āraišu ezerpils rekonstrukciju.  Šā gada 1. jūlijā jaunajā apmeklētāju centrā durvis vēra pastāvīgā ekspozīcija, to caurvij zilas lentes un kopā ar audio efektiem radīta it kā ezerā ienirstoša sajūta. Ekspozīcija veidota kā izziņas un iedvesmas vieta, kas pašiem jāatklāj, atrodot, ieraugot un paturot atmiņā vērtīgāko. Mīts, noslēpums, uzdrīkstēšanās sapņot un neatlaidīgi īstenot savu sapni ir ekspozīcijas tēls un vizuālais vadmotīvs. Īpaša ekspozīcijas daļa veltīta Jānim Apalam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti