Kultūra

Sestdien Salas pagastā atklās Eduardam Pāvulam veltītu iztāžu zāli

Kultūra

Liepājas teātris 111.sezonā gatavos astoņas pirmizrādes un sāks skolot jaunus aktierus

Orientēšanās spēle par Kultūras kanonu

Ar spēli atdzīvina Kultūras kanona vērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saistošā veidā iepazīstināt ar Latvijas Kultūras kanona vērtībām – ar šādu mērķi izveidota īpaša orientēšanās spēle, ko no 1.septembra skolēni un citi interesenti ir aicināti izspēlēt Nacionālajā bibliotēkā. Spēle atdzīvina kanonā iekļautās vērtības, atklāj to daudzveidību un nozīmību. To varēs izspēlēt gan individuāli, gan grupās, tā noritēs pa visu Gaismas pils ēku, un apmeklētājiem tiks piedāvāta aptuveni pusgada garumā.

„Tātad, ierodoties bibliotēkā, jūs dodaties pie reģistratūras galda un reģistratūras kolēģi jums pasniegs spēli." - Instruē viena no spēles veidotājām Dagnija Baltiņa. Vispirms es tad arī saņemu viņas pieminēto spēles karti, kurā fotogrāfijās redzamas 17 Kultūras kanona vērtības, kas man būs jāsameklē pa visu bibliotēkas ēku.

Pie katras no tām ir norādīts stāvs, bet, kur tās paslēpušās, – jāmeklē pašam.

Dagnija Baltiņa: „Mēs varam doties!”

Anna Mukha: „Es domāju – mēs varētu braukt uz 5.stāvu un tad iet lejā uz 4.stāvu – tad būs tāds labs mikslis.”

Manas pavadones ir spēles veidotājas Dagnija Baltiņa un Anna Mukha, kuras, braucot liftā, pastāsta, ka spēli var iesākt jebkurā stāvā un spēles kartē var redzēt, cik vērtības katrā stāvā atrodas.

Dagnija Baltiņa: „Šobrīd dodamies uz 5.stāvu, un, kā jūs redzat, 5.stāvā mums ir jāatrod trīs vērtības!”

Izkāpjam no lifta un pēc kartes norādēm dodos pirmās vērtības meklējumos.

Baiba Kušķe: „Es saprotu, ka es pirmo objektu jau esmu atradusi un tas ir Dainu skapis."

Dagnija Baltiņa: „Jā, jo Latvijas Kultūras kanonā tā ir iekļauta kā vērtība zem šī virstermina „Latvijas dainas”, kas sevī ietver arī Dainu skapi kā simbolu visam mūsu tautasdziesmu krājumam.”

Pie katra no atradumiem redzams sarkans karodziņš ar burtu, kas jāieraksta spēles kartē izveidotā ailītē, līdz spēles noslēgumā visi ierakstītie burti atklās vēl vienu kanona vērtību.

Baiba Kušķe: "Burtiņš L un rūtiņa 4."

Nākamo vērtību atrodu izstādē „Laika atspulgi senos manuskriptos”, un tas ir Ērika Ādamsona rokraksts.

Baiba Kušķe: „Jā, redz kur mēs jau esam. Tāds diezgan skolniecisks rokraksts Ādamsonam ir bijis."

Dagnija Baltiņa: „Bet skaidri izlasāms. Ja mēs salīdzinām ar citiem rokrakstiem, mēs redzam, ka ne visi tādi ir. Vēl mēs varam apskatīt otrā pusē izstādei, piemēram, Ulda Bērziņa rokrakstu, viņa dzeja arī ir iekļauta Kultūras kanonā, tāpat mēs varam atrast Kārļa Skalbes rokrakstu, kurš arī ir iekļauts kanonā, - kā tad viņš ir rakstījis 20.gadsimta sākumā."

Spēles veidotājas uzsver, ka tieši šāds paplašināts skatījums arī bijis spēles mērķis, kad, vienu vērtību atrodot, cilvēks var ieraudzīt kanonu dažādos citos kontekstos un varbūt arī jaunā gaismā.

Trešā vērtība 5.stāvā ir Kārļa Mīlenbaha „Latviešu valodas vārdnīcas”, pēc to atrašanas sākas meklējumi stāvu zemāk.

Anna Mukha: „Tagad mēs tuvojamies mūsu audiovizuālajam centram, kur mēs no rakstītā vārda, tā sakot, šķiramies un pievēršamies ierakstītajam vārdam – tātad audio ierakstiem un kustīgajai bildei.”

Ceturtajā stāvā ir apslēptas veselas piecas kanona vērtības – to vidū ir "Bellacord" plates ar Emīla Dārziņa "Melanholiskā valša" un citiem kanonā iekļauto skaņdarbu ierakstiem, DVD ar „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” un citām kanona filmām, kā arī arhitekta Gunāra Birkerta dēlam Svenam dizainētais krēsliņš, - Gunārs Birkerts kanonā iekļauts kā pasaulē ievērojamākais latviešu izcelsmes arhitekts.

Izrādās, viena otra vērtība arī pašām spēles veidotājām bijis negaidīts atklājums.

Kopumā orientēšanās spēle piedāvā sameklēt 17 dažādus ar Kultūras kanonu saistītus objektus, kas izvietoti pa visu Gaismas pils ēku. Kā zināms, pavisam kanonā iekļautas 99 vērtības.

Šodien, Zinību dienā, kā pirmie dalībnieki spēli uzsāks kultūras ministre Dace Melbārde ar meitu Dārtu, bet to izspēlēt jau no 1.septembra aicināts ikviens interesents. No šodienas internetā pieejama arī atjaunotā un papildinātā Kultūras kanona mājaslapa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti