Labrīt

Rīdzinieku parādu par apkuri "Rīgas namu pārvaldnieks" samaksāja no uzkrājumiem

Labrīt

"Mūžīgo bērnu" asistentu atlīdzību cels pakāpeniski

Rīgas Krievu teātra projekts "Tilts Rīga-Holivuda" iepazīstinās ar Mihaila Čehova leģendu

Ar projektu «Tilts Rīga–Holivuda» iedzīvinās Mihaila Čehova leģendu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pasaules teātra un kino aprindās joprojām ļoti aktuāla personība ir Mihails Čehovs un viņa izstrādātā aktiermeistarības metode, kuras ietekmi joprojām var redzēt populāru Holivudas aktieru spēlē. Latvijā savukārt par Mihailu Čehovu zinām ļoti maz, kaut arī viņš savulaik divus gadus dzīvoja Rīgā un viņa vārdā nosaukts Rīgas Krievu teātris.

Lai arī pie mums iedzīvinātu Mihaila Čehova leģendu, šo ceturtdien pirmizrādi piedzīvos izglītojošs projekts ''Tilts Rīga–Holivuda''. To veidos divas daļas – interaktīva pastaiga pa Čehova vietām Rīgā un izrāde Rīgas Krievu teātrī.

Ideja par Mihailam Čehovam veltītu izglītojošu projektu pieder Rīgas Krievu teātra direktorei Danai Bjorkai. Teātri viņa vada trešo gadu un šai laikā pabijusi vismaz septiņos starptautiskos semināros Vācijā, Spānijā, Ķīnā un citviet, kur atkārtojies teju viens un tas pats scenārijs:

"Tad, kad lielajā konferenču zālē katrs dalībnieks pieceļas un stādās priekšā, no kurienes viņš ir, kādu organizāciju viņš pārstāv, katru reizi, kad es cēlos un teicu angļu valodā, ka ''My name is Dana Bjorka. I am from Michael Chekhov Riga Russian Theatre'', visiem bija ''lielas'' acis, un pēc konferences pie manis stāvēja rinda ar cilvēkiem ar vieniem un tiem pašiem jautājumiem: kā jūs esat saistīti ar Mihailu Čehovu, no kurienes jūs esat? Un katru reizi es sajutu to lielo ažiotāžu ap Mihaila Čehova vārdu, un it īpaši tādēļ, ka šie cilvēki parasti nezināja, kur ir Latvija, kur ir Rīga, bet, kas ir Čehovs, zināja visi," saka Čehovs.

Tik liela Čehova atpazīstamība pasaulē pašai Danai Bjorkai bija pārsteigums.

Viņa jau pirms tam gana daudz zināja par Čehovu, bet sāka iedziļināties vairāk un virkne faktu arī viņai pašai bija jaunatklājums.

"Es nezināju, ka Hičkoks ir atklājis Holivudai Mihailu Čehovu un ka Mihails Čehovs ir atklājis Holivudai Merilinu Monro, Klintu Īstvudu, Odriju Hepbernu un citas Holivudas zvaigznes. Un nezināju, ka joprojām Holivuda strādā pēc Čehova metodes un ka joprojām visā pasaulē ir tik daudz Čehova metožu dibinātu skolu, teātra, kino studiju. Un ka Leonardo di Kaprio, nepazīdams Čehovu personīgi, joprojām uzskata viņu par savu skolotāju," norāda Bjorka.

Attiecībā uz Rīgas periodu, labi zināmi fakti ir, ka Čehovs šeit iestudēja un arī pats kā aktieris spēlēja izrādēs, šeit vadīja teātra skolu un tieši Rīgā lika pamatus arī savai slavenajai metodei. Bet Danai Bjorkai jaunums bija, ka viņš bija tuvos draugos ar Eduardu Smiļģi un viņus vienoja sirsnīga vēstuļu sarakste.

Visa šī informācijas bagāža arī bija par pamatu, lai taptu projekts ''Tilts Rīga–Holivuda''.

"Es sajutu nepieciešamību runāt Rīgā par Mihailu Čehovu daudz pozitīvi agresīvāk, nekā mēs to darījām iepriekš. Un runāt mūsdienīgā, stilīgā valodā, un runāt par Holivudu un Rīgu. Un man ļoti gribas, lai Holivuda uzzina par vēstules saturu: ka, būdams Holivudā, Čehovs raksta saviem rīdziniekiem, studentiem, kas šeit palika, ka vienīgā vieta pasaulē, kur viņš pa īstam bijis laimīgs, bija Rīga," saka Bjorka.

Projektu veidos divas daļas. Viena būs interaktīva pastaiga pa Čehova vietām Rīgā. Lai šīs vietas izstaigātu, būs vajadzīgs viedtālrunis un aplikācija ''Overly'', ar kuras palīdzību varēs uz šīm vietām palūkoties it kā ar paša Mihaila Čehova acīm un audio stāstījumā uzzināt arī ko vairāk. Viena no pieturvietām būs bijušais Dailes teātris, tagadējais Jaunais Rīgas teātris.

Zināms, ka Mihails Čehovs ar lielu interesi sekoja līdzi Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja Eduarda Smiļģa radošajiem eksperimentiem. Ir versija, ka viņi bija ieplānojuši kādu kopīgu projektu.

Pastaiga vedīs arī uz Nacionālo teātri, Nacionālo operu, arī bijušo Oto Švarca restorānu, Romas pagrabu un citām vietām, kur Čehovs vadījis laiku kopā ar Rīgas kultūras personībām, saka  Maija Prozoroviča, kuras vadītā aģentūra ''Ogilvy'' izstrādāja digitālo sadaļu.

"Mēs tās ēkas ieraugām šobrīd, bet video redzam, kādas tās ēkas bija tajā laikā, kā Čehovs redzēja šīs ēkas, kas tagad izskatās šādi. Nu, opera jau nav daudz mainījusies, bet ir tādas vietas, kā, piemēram, Mazais Vērmanes dārzs, kura vairāk nav, kas atradās tai trīsstūrī starp Brīvības, Tērbatas un Elizabetes ielām, kur tagad ir Ministru kabineta ēka. Tur bija skaists restorāns un parks, kas saucās ''Mazais Vērmanītis''," klāsta Prozoroviča.

Otra projekta sadaļa būs nelielas formas izrāde Rīgas Krievu teātrī, kas ietvers stāstījumu un Mihaila Čehova metodes demonstrējumus, stāsta viens no pavadoņiem izrādē, aktieris Maksims Busels:

"Mēs it kā būsim Mihaila Čehova studenti, kuri satiek viesus.

Mēs aicināsim – nāciet, mēs jums pastāstīsim, piemēram, šeit Mihails Čehovs grimējās, šeit gāja no aizskatuves uz skatuvi, tā viņš redzēja zāli. Būs tāda atmosfēra, ka it kā Mihails Čehovs joprojām šeit ir."

Projekta "Tilts Rīga–Holivuda" pirmizrāde notiks ceturtdien, 24. septembrī. Projekta veidotāji stāsta, ka izrādes tapšanā viņi arī veikuši aptauju par Mihaila Čehova atpazīstamību Latvijā, un secinājums ir, ka cilvēki viņu joprojām jauc ar rakstnieku Antonu Čehovu, bet Mihails bija Antona Čehova brāļadēls – pasaulslavens aktieris, režisors un pedagogs, kuru tad arī varēs iepazīt jaunajā projektā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti