Ar plašu kultūras programmu Latvijas simtgadi atzīmēs Tartu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tartu Latviešu biedrība ar plašu programmu atzīmēs Latvijas valsts simtgadi. Starp daudzveidīgajiem Latvijas nedēļas pasākumiem, kas norisināsies no 9. līdz 18. novembrim Igaunijas Nacionālajā muzejā un Tartu Universitātē, ikviens interesents varēs atrast sev tīkamāko, lai iepazītos ar aktualitātēm Latvijas kultūrā. 

Kā informēja biedrības vadītāja Ilze Salnāja-Vārva, Latvijas nedēļu Tartu atklās Latvijas Republikas vēstnieks Igaunijā Raimonds Jansons 9.novembrī plkst. 11.00 ar Zaigas Šteinas fotogrāfiju izstādi Tartu Universitātes Svešvalodu un ārzemju kultūras koledžas foajē, Losi ielā 3. Izstādē aplūkojamajās fotogrāfijās atspoguļoti Latvijas skolēnu dziesmu un deju svētki. Atklāšanā piedalīsies arī Tartu Univeristātes rektors Tomass Asers. 

10.novembrī plkst. 16.00 Igaunijas Nacionālajā muzejā tiks atklāta izstāde – latviešu literatūras koncepts "#iamintrovert" ("Es esmu introverts“). Šī kampaņa tika veidota īpaši 2018.gada Londonas Grāmatu tirgum, kurā Baltijas valstu rakstnieki un izdevēji bija goda viesu statusā. Ar trāpīgo mākslinieka Reiņa Pētersona komiksu sēriju "The Life of I." latvieši tika prezentēti kā introvertu rakstnieku nācija. Nedaudz transformētā veidolā izstāde tagad būs apskatāma arī Tartu. Izstādes atklāšanā piedalīsies un savā skatījumā par introvertajiem literātiem dalīsies latviešu dzejnieks Artis Ostups, kurš pašlaik studē Tartu Universitātes doktorantūrā. 

10.novembrī plkst. 20.30 Igaunijas Nacionālajā muzejā populārā festivāla "IdeeJazz“ ietvaros būs iespēja baudīt “Rihards Lībietis Orchestra” uzstāšanos. Ģitārists Rihards Lībietis kopā ar savu orķestri – Erna Daugaviete (čells), Matīss Repsis (perkusijas) un Gints Smukais (ģitāra) - muzicē kopš albuma “Scream, Breathe, Cry” iznākšanas 2015.gadā. Izdevis piecus studijas albumus – "RL Orchestra Live in Concert“ (2017 ), "Gadalaiki.Pavasaris.Ģitāra.“ (2017), Mūzikas ierakstu gada balvai “Zelta mikrofons 2015” nominēto “Scream, Breathe, Cry” (2015) un “RL Elektronix” (2015). Šoruden klajā nācis albums “Reflections”, kas tapis sadarbībā ar Latvijā zināmiem solistiem Goran Goru, Kristīni Prauliņu un citiem. 

11.novembrī plkst.13.00 Igaunijas Nacionālajā muzejā notiks mākslinieces Daces Dēliņas-Lipskas gleznu izstādes "Saucējas“ atklāšana. Mākslinieci savaldzinājis Kurzemes suitu gara spēks, spēcīgā savas identitātes apzināšanās, kā arī dzīvespriecīgais košums tērpos. Savos antropoloģiskajos ceļojumos Dace Dēliņa-Lipska iepazinusi līdzīgas etniskās kopienas ar senām tradīcijām Igaunijā – setus un kihniešus, kas līdz mūsdienām saglabājuši savas senās paražas un tradīcijas.

Laikmetīgā vēstījumā par nacionālās identitātes tēmu – gleznu ciklā "Saucējas“ māksliniece atainojusi gan Alsungas suitus, gan setu un kihniešu sievas no Igaunijas. Izstādi ar savu skanējumu kuplinās latviešu folkloras kopa "Saulesmeitas“ no Tīnūžiem.

11. novembrī plkst. 16.00 sadarbībā ar Baltijas Aizsardzības koledžu un Latvijas Republikas vēstniecību Igaunijā, godinot kritušo karavīru piemiņu, notiks ikgadējā svecīšu aizdegšana un kopīga Latvijas himnas dziedāšana latviešu strēlnieku un bēgļu kapos Uus-Jaani kapsētā.

16.novembrī plkst.15.00 latviešu dzejnieks Guntars Godiņš Tartu Universitātē prezentēs mūsdienās visvairāk tulkotā igauņu daiļdarba eposa "Kalevdēls“ jaunāko tulkojumu latviešu valodā, kā arī pastāstīs par jaunā tulkojuma rašanās ieceri un šī darba specifiku. 

17.novembrī visas dienas garumā Igaunijas Nacionālajā muzejā tiks demonstrētas latviešu mākslas filmas no Latvijas kino zelta fonda, kā arī būs iespējams apmeklēt muzeju gida pavadībā, īpašu uzmanību pievēršot Latvijas un Igaunijas vēstures krustpunktiem. Plkst.13. notiks folkloras kopas "Mežābele“ koncerts.

18.novembrī, Latvijas valsts proklamēšanas 100. gadadienā, Igaunijas Nacionālajā muzejā visas dienas garumā paredzēta plaša svinību programma. Tās ietvaros interesentiem tiks piedāvātas bezmaksas ekskursijas gida pavadībā, īpašu uzmanību pievēršot Latvijas un Igaunijas vēstures krustpunktiem – plkst 11.00 ekskursija notiks igauņu, savukārt plkst. 14.00 latviešu valodā. Svētku sajūtu kuplinās Latvijas labumu tirdziņš, kurā būs iespējams iegādāties dažādus kārumus un amatnieku darinājumus. Uz ekrāna pie A ieejas muzejā būs iespēja sekot Latvijas Republikas simtgades svinību tiešraidei no Latvijas.

Plkst. 17.00 koncertu sniegs latviešu bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi”, kura savā mūzikā atspoguļo tradicionālās mūzikas dziļumu. "Auļi“ no skatuves izstaro spēcīgu un pozitīvu enerģijas lādiņu, kas aizrauj klausītājus, liekot ikvienam elpot kopējā ritmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti