Rīta Panorāma

Intervija ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani

Rīta Panorāma

LVtop 100

Ādolfa Alunāna jautrības luga "Seši mazi bundzenieki"

Ar plašu kultūras pasākumu programmu 150.jubileju atzīmē Rīgas Latviešu biedrība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šis Latvijai ir jubileju gads, jo ne tikai valsts svin savu simtgadi, bet arī senākā latviešu organizācija pasaulē – Rīgas Latviešu biedrība (RLB) atzīmē savu 150. jubileju. Svētkus Rīgas Latviešu biedrība svinēs ar vērienīgu kultūras programmu nedēļas garumā – Rīgas Latviešu biedrības 150 gadu jubilejas nedēļu, kas norisināsies no 2018. gada 22. oktobra līdz 27. oktobrim.

Rīgas Latviešu biedrības vēsture ir piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem bagāta, tajā netrūkst izaicinājumu un patriotisma pierādījumu. Daļa no unikālās biedrības vēstures tiks atspoguļota izstādē “Rīgas Latviešu biedrībai 150”, kas būs apskatāma visas jubilejas nedēļas garumā 1. stāva vestibilā un RLB Baltajā zālē, informēja Rīgas Latviešu biedrības pārstāvji. 

Jau 21.oktobrī jubileju ieskandinās Jelgavas amatierteātra viesizrāde – Rīgas Latviešu biedrībā tiks izspēlēta Ādolfa Alunāna luga “Seši mazi bundzenieki”. 

Kā raidījumam “Rīta Panorāma” atklāj RLB Teātra komisijas vadītājs Viktors Hausmanis, ar Ādolfu Alunānu RLB ne tikai draudzējusies, bet sadarbojusies gandrīz no pašiem sākumiem. Atzīmējot pirmās RLB ēkas pamatakmens ielikšanu, tobrīd jaunais Ādolfs Alunāns tika aicināts iestudēt izrādi (“Paša audzināts”). Kādu laiku Alunāns RLB arī nostrādājis, taču 1885.gadā pārcēlies uz Jelgavu. Sadarbība ar RLB gan saglabājusies. Luga “Seši mazi bundzenieki”, kuras izrāde gaidāma svētdien, sarakstīta 1889.gadā un ir viena no visvairāk izrādītajām Alunāna lugām. 

“11.oktobrī Ādolfam Alunānam apritētu 170 gadi. Paiet 10 dienas – viņa lugas izrāde notiek Rīgā, atzīmējam arī Alunāna jubileju,” norāda Hausmanis.

Iejusties svētku noskaņā palīdzēs arī 22. oktobrī paredzētā Folkloras diena, kuras ietvaros Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisija svinēs savu 25. gadskārtu. Svētku ietvaros komisija aicinās uz izstādes atklāšanu RLB Līgo zālē, pēc tam plkst. 15.00 svinības turpinās ar muzikāli atraktīvu priekšlasījumu pēcpusdienu, dienu noslēdzot ar skanīgu koncertu “Zelta kokles” RLB Zelta zālē plkst. 19.00.

Arī sākumskolas bērniem Folkloras komisijas svinībās tiks daudzināts par Latvijas skaistumu un folkloras nozīmi tajā, jo jau no plkst. 11.00 līdz 13.00 bērniem būs iespējams piedalīties “Sprīdīšu skolas” radošajās darbnīcās “Skaista mana tēvu zeme”.

Otrdiena, 23. oktobris, Rīgas Latviešu biedrībā iesāksies ar zinātnisko konferenci “Nest gara gaismu un zināšanas tautai”. Konferences referentu vidū būs Guntis Gailītis, Jānis Krastiņš, Andrejs Grāpis, Viktors Hausmanis, Inese Žune, Viesturs Zanders, Sarma Kļaviņa, Anta Rugāte un citas nozīmīgas personības. Konferences noslēgumā, plkst.17.00, paredzēta apgāda “Madris” izdotā izdevuma “Rīgas Latviešu biedrība trijos gadsimtos” atvēršana.

Atbalstot RLB Zinību komisijas pastāvēšanas vēsturisko mērķi – sniegt derīgas zināšanas, RLB Literatūras komisija 25. oktobrī plkst. 17.00 Zelta zālē atklās savu almanahu. Savukārt plkst. 17.30 šajā pašā zālē būs iespēja ieskatīties Rīgas Latviešu biedrības komisiju un interešu kopu darbā. Ceturtdienas vakara noslēgumā visi interesenti aicināti uz Rīgas Latviešu biedrības tautas mākslas kolektīvu koncertu “Stāvi stipri, strādā droši! Latvijai!”

Rīgas Latviešu biedrības jubilejas nedēļas noslēgumā biedrības biedrus un lūgtos viesus priecēs koncerts “Tev mūžam dzīvot, Latvija!”. 

“Šī ir ievērojama jubileja, un jubilejas ir ne vien jāsvin, bet arī to kontekstā jāskatās, kas ir padarīts – tāpat jālūkojas arī uz pašreizējo brīdi un nākotnē. Milzīgais mantojums, ko atstājusi Rīgas Latviešu biedrība ne tikai kultūrai, bet arī Latvijas valsts dibināšanā – tas ir pētāms. Tā ir skaista jubileja,” uzsver RLB priekšsēdētājs Guntis Gailītis. 

 “Daudzi domā, ka Latviešu biedrība ir tāda vieta, kur tikai lustējas. Nē, mīļie!

Latviešu biedrība nozīmē dot gara gaismu, dot zināšanas latviešiem. Tas ir pamatpostulāts, kuru mēs turpinām, pētot vēsturi un pētot, kas notiek blakus nozarēs – teātrī, mūzikā, zinātnē, praktiskās lietās, zinātniskā darbā, tautas folklorā un tautas mākslā,”

stāsta Gailītis. Rīgas Latviešu biedrība laipni aicina svinēt svētkus kopā, jo ieeja visos sarīkojumos ir bez maksas.  

Rīgas Latviešu biedrības jubilejas nedēļu atbalsta Rīgas Dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti